Srbija i Balkan

Crna Gora podnosi dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici: Krivica je individualna

Cilj amandmana je da se, kako se navodi, spreči manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda
Crna Gora podnosi dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici: Krivica je individualna© R.R./ATAImages

Crna Gora će, uz posredovanje SAD, predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, preneo je portal RTCG.

Kako je nezvanično potvrđeno za portal iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za navodni genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

"Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini", tekst je prvog amandmana, dok drugi amandman glasi: "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Tim amandmanima, kako su kazali u Vladi, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namera da se jedan narod proglasi genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, navodi RTCG.

image