Srbija i Balkan

Odložena rasprava o radu vlade "Kosova", opozicija najavljuje rezoluciju o Kurtijevoj ostavci

Iz Alijanse za budućnost "Kosova", koja je sazvala raspravu, najavili su nacrt rezolucije kojom se traži Kurtijevua ostavka i raspuštanje skupštine
Odložena rasprava o radu vlade "Kosova", opozicija najavljuje rezoluciju o Kurtijevoj ostavci© R.R./ATAImages

Rasprava u skupštini privremenih prištinskih instituciji o tri godine rada vlade Aljbina Kurtija odložena je zbog nedovoljnog broja poslanika.

Predsednik skupštine Gljauk Konjufca saopštio je da je u sali bilo svega 40 poslanika, prenosi "Kosovo onlajn".

"Dugo smo čekali, oko 40 minuta. Prekidamo ovu sednicu i dogovaramo se o drugom terminu", rekao je Konjufca.

Iz "Alijanse za budućnost Kosova" (ABK) koji su sazvali raspravu, poručili su da će u dogovoru sa ostalim strankama odlučiti o datumu kada će nova sednica biti sazvana.

"Pre tri meseca poslanička grupa ABK odlučila je da podnese zahtev za raspravu i analizu prethodne tri godine Kurtijeve vlade. U raspravi čak i sa poslaničkim grupama i u odsustvu poslanika, ovako važna tema koja će biti prava konfrontacija opozicije i premijera ne bi smela da se desi bez pune saglasnosti i učešća svih poslanika. Zbog toga, u dogovoru sa ostalim poslaničkim grupama, ovu raspravu odlažemo", rekao je Besnik Tahiri.

Ta stranka je objavila i nacrt rezolucije kojom se traži Kurtijevua ostavka i raspuštanje skupštine.

"Vlada treba da zaključi svoj mandat ostavkom ili predlogom za njeno razrešenje, a nakon ostavke ili razrešenja, Skupština Kosova treba da bude raspuštena", navodi se u rezoluciji ABK.

image