Srbija i Balkan

Skupština EFN-a jednoglasno usvojila Rezoluciju o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu

Rezoluciju posredstvom posmatrača podnelo Udruženje novinara Srbije, koje je bojkotovalo rad skupa
Skupština EFN-a jednoglasno usvojila Rezoluciju o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu© © УНС

Rezolucija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2005. godine, na kojoj je radilo Udruženje novinara Srbije (UNS), jednoglasno je usvojena na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFN) održanoj tokom protekla dva dana u Prištini, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) koje nije učestvovalo na ovom skupu, budući da nije bilo u mogućnosti da, saglasno dosadašnjoj praksi EFN-a, bude koorganizator.

U svojstvu posmatrača, Godišnjoj skupštini EFN-a prisustvovao je Goran Avramović, član Uprave UNS-a i urednik RTV KiM. 

Šta piše u rezoluciji?

Udruženje novinara Srbije juče je saopštilo da se pomenutom rezolucijom od Upravnog odbora EFN-a, UNMIK-a, EULEKS-a i vlasti na Kosovu zahteva formiranje međunarodne ekspertske komisije koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2005. godine.

Kao eksperti, u rad komisije trebalo bi da budu uključene sudije i tužioci iz Beograda i Prištine, predstavnici međunarodnih misija koje su u pomenutom periodu bile zadužene za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji (UNMIK i EULEKS), kao i predstavnici UNS-a i Asocijacije novinara Kosova.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je slovom rezolucije od predstavnika Upravnog odbora EFN-a zatraženo da radi na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komisije za istraživanje ovih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju direktno ili uz posredovanje partnera od poverenja obe strane i redovno o rezultatima obaveštavaju javnost.

"Od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ovom rezolucijom zatraženo je da otvori istrage o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine. Traži se i da Ujedinjene nacije sprovedu zaključke Savetodavne komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava, a u kojima se konstatuje svojevremeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u radu UNMIK-a. U tom slučaju došlo bi do obeštećenja porodica žrtava. Od EULEKS-a i Saveta ministara EU, pod čijim okriljem je mandat ove misije, zatraženo je da javno saopšte zbog čega nisu sprovedene efikasne istrage ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika. Savet ministara EU, piše u Rezoluciji, treba da ustanovi da li je EULEKS prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", navedeno je na sajtu UNS-a.

U tekstu rezolucije, kako navodi UNS, navedeno je da je istraga ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika bila u nadležnosti misije UNMIK-a, koja je imala izvršnu vlast od 1999. do 2008. godine, i podseća da je od 2008. godine odgovornost prešla na misiju EULEKS, ali da do danas ovi zločini nisu rasvetljeni.

 UNS podsetio zbog čega nije učestvovao u radu skupštine

Udruženje novinara Srbije ponovilo je juče da iz protesta nije učestvovalo u radu Godišnje skupštine EFN-a u Prištini, ali je toj organizaciji poslalo predloge dve rezolucije, o istragama ubistava novinara na Kosovu i Metohiji i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu.

Da bi se predlozi rezolucija mogli naći u raspravi, organizacija koja je predlagač treba da bude prisutna. Upravni odbor EFN-a obavestio je UNS da može biti kopotpisnik predloga rezolucije o istragama ubijenih novinara i medijskih radnika.

Udruženje novinara Srbije je zbog toga, kako bi odgovarao na pitanja i predlog teksta branio, odlučilo da jedan njegov član bude među posmatračima. Posmatrač nema zvanično svojstvo delegata na skupštini.

Predlog rezolucije UNS-a o nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu nije razmatran na Godišnjoj skupštini EFN u Prištini, jer na skupu nije bilo delegata koji bi je zastupali.

Rakočević: Na Kosovu najveći broj nerešenih slučajeva ubistava novinara 

Predsednik UNS-a, Živojin Rakočević, pisano se obratio učesnicima skupa u Prištini, navodeći da je samo jedna organizovana grupa novinara, UNS sa ogrankom na Kosovu, istrajna u dugogodišnjoj istrazi slučajeva ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika na Kosovu.

Rakočević je u pismu naveo da je najveći broj nerešenih slučajeva ubistava novinara u Evropi, kako Albanaca tako i Srba, a najmanje zainteresovano tužilaštvo, na Kosovu.

"Udruženje novinara Srbije se neprestano bori za profesionalne slobode i bolje uslove za rad medijske zajednice na Kosovu i Metohiji. Vodimo evidenciju o pritiscima, pretnjama, napadima na novinare i medijske radnike. Protestujemo kada novinari dolaze na zvanične događaje, a organizatori ih ne puštaju ili im uskraćuju osnovna prava da čuju informacije na svom jeziku. Kao što svi morate da znate, srpski je zvanični jezik na Kosovu", navodi se.

UNS razotkriva i kritikuje funkcionere – lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.

"Očekivali smo da će EFN postupiti fer, posebno nakon imejla predsednice Maje Sever od 31. januara 2024. godine, u kome nas je uveravala da se Upravni odbor složio da ćemo svakako zajedno raditi na pripremi Godišnje skupštine. Ne bi bilo prvi put da EFN deluje proaktivno i uključi sve organizacije sa jednog područja u organizovanje Godišnje skupštine", naveo je Rakočević u pismu učesnicima Godišnje skupštine EFN-a u Prištini.

Rakočević je u pismu podsetio da je Godišnju skupštinu EFN-a u Beogradu 2010. godine sve tri novinarske organizacije.

"Zašto se to nije dogodilo i u ovom slučaju? Pogotovo ako znamo da srpski i albanski novinari koji žive na Kosovu moraju da deluju zajedno zarad profesionalnih principa? Šta se desilo posle 31. januara? Zašto smo isključeni?", pitao je Rakočević, ističući da ne bi trebalo da bude "gest dobre volje" to da se EFN bavi gorućim pitanjima na Kosmetu, kada su predstavnici ove organizacije već došli na lice mesta.

"Pet članova Uprave UNS-a živi na KiM i tamo rade kao novinari. Imamo svoj ogranak na Kosovu. Tamo je registrovan, kao što smo već rekli. Podsećam da i ja živim u predgrađu Prištine, u maloj enklavi Gračanica. Udruženje novinara Srbije je osnovano 1881. godine i, uz dužno poštovanje, želim još jednom da naglasim da nije na generalnom sekretaru, ni na EFN-u, da nas savetuje da se podelimo i da naš kosovski ogranak učinimo posebnim članom EFN-a. Mi plaćamo članarinu Evropskoj i Međunarodnoj federaciji novinara za sve naše članove, bez obzira da li žive u Beogradu ili Gračanici", naveo je Rakočević.

image