Srbija i Balkan

Kovačević: Šmitu nije mesto na Kozari, a ni u BiH

Nepriznati visoki predstavnik juče je bio u nenajavljenoj poseti Muzeju žrtvama fašizma
Kovačević: Šmitu nije mesto na Kozari, a ni u BiH© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Kristijanu Šmitu nije mesto na Kozari, gde je juče nenajavljeno otišao, kao što mu nije mesto ni u BiH s obzirom na to da je tokom svoje političke karijere odavao poštu ljudima iz nacističkog sistema koji su ubijali Jevreje i Srbe.

Kovačević je naveo da je reč o čoveku koji se sve vreme lažno predstavlja, što je krivično delo, pogotovo ako se to radi u međunarodnim odnosima i kada, kako navodi, na osnovu toga što se lažno predstavljate stiče i određena prava i meša se u živote ljudi.

"On se najgrublje meša u živote svih nas u BiH, na prvom mestu nas u Republici Srpskoj", rekao je Kovačević za banjalučku Alternativnu televiziju.

Reč je i o čoveku, dodaje Kovačević, koji je inače otvoreno podržavao i odavao poštu onima koji su ubijali narod na Kozari, tako da njemu tu nije mesto.

Šmit je na Kozaru došao nenajavljeno, zadržao se kratko u Muzeju žrtvama fašizma i otišao u pravcu Gradiške, preneli su juče mediji, dok Kovačević podseća kako je Šmit svojevremeno zajedno sa ljudima u "neobičnim uniformama" odavao poštu jednom od pilota nacističke Nemačke za kojeg se snažno borio da njegovo mesto unutar nemačkog establišmenta bude očuvano i zbog toga je i platio krajem svoje političke karijere u Nemačkoj.

"On je, ne smemo da zaboravimo, dugo bio zamenik ministra odbrane, odnosno državni sekretar u Ministarstvu odbrane, jedno vreme je bio i ministar poljoprivrede Nemačke. Zbog ovih stvari, između ostalog, on je završio svoju političku karijeru u Nemačkoj", napomenuo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, onda kada nisu znali šta će sa njim, poslali su ga u BiH.

"Međutim, kao neko ko je odavao poštu ljudima koji su bili deo nacističkog sistema, koji su ubijali Jevreje i Srbe, sigurno mu nije mesto na Kozari, kao što mu nije mesto ni u BiH", istakao je Kovačević, prenela je Srna.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

image