Srbija i Balkan

Karan: Šmit preko žrtava pere ruke države iz koje dolazi

Ministar je podsetio na nemačke zločine u 20. stoleću
Karan: Šmit preko žrtava pere ruke države iz koje dolaziGetty © Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Komentarišući rezoluciju o Srebrenici, te posetu Kozari visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje budući da za svoju funkciju nije dobio mandat Saveta bezbednosti UN, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da rezolucija neće doneti ništa dobro BiH, kao ni potez Šmita koji je obilazio spomenike i stratišta srpskog naroda, budući da dolazi iz zemlje koja je odgovorna za milione stradalih Srba, Jevreja i drugih naroda u prošlom veku.

"On je niko i ništa. Pravim poveznicu i sa državom iz koje dolazi, odnosno da na ovaj način turista Šmit želi da preko žrtava opere svoj i obraz svoje države, kao inicijatora donošenja jedne ovakve nesrećne rezolucije", izjavio je Karan a preneo RTRS.

Dodao je da se pokazalo da BiH nema spoljnu politiku, te da je urušen ustavni sistem jer nisu ispoštovane procedure prilikom podnošenja jedne ovakve inicijative aludirajući na to da je ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija jednostrano inicirao korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, što predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

Istakao je i da je glasanje u Generalnoj skupštini UN ipak nešto pokazalo, a to je da u svetu više ne vlada jednoumlje.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske ranije je upozorio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici biti završni čin političkog antidejtonskog delovanja na ustavno uređenje BiH i da će time biti dovedeno u pitanje njeno dalje postojanje i opstanak.

Podsetimo, u izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, kojom je rukovodio izraelski istoričar Gideon Grajf, jasno je utvrđena srazmera žrtava na svim stranama, kao i da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i neprihvatljiv.

image