Srbija i Balkan

Šta znači tajna poseta Šmita katoličkom samostanu u Banjaluci?

Iz Srpske i danas Šmitu jasne poruke - da "inkognito" poseta Banjaluci ponovo potvrđuje stav da nije nikakav diplomata, već obični turista
Šta znači tajna poseta Šmita katoličkom samostanu u Banjaluci?© Milos Tesic/ATAImages

Kristijan Šmit je bez najave zvaničnim institucijama zaduženim za sprovođenje zakona, juče došao u Banjaluku gde se sastao sa biskupom Franjom Komaricom. Nezvanično, tokom boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta je menjao vozila, a tek kada je iz Doboja prešao u Federaciju, OHR je saopštio da je Šmit bio u Banjaluci.

Iz Srpske i danas Šmitu jasne poruke - da "inkognito" poseta Banjaluci ponovo potvrđuje stav da nije nikakav diplomata, već obični turista, piše RTRS.

U MUP-u Srpske jasni - Kristijan Šmit, tajnom posetom Banjaluci bez najave institucijama, želeo je da napravi incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

Ocenjuju da je moglo da dođe do nesagledivih posledica kako po Šmita, tako i po građane, jer raspoloženje naroda u Srpskoj nije mu nimalo naklonjeno.

"Njegov dolazak u Banjaluku, bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za sprovođenje zakona, nakon što je i sam obavešten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva", naglasio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema informacijama Ministartsva bezbednosti u Savetu ministara, Šmit svoj dolazak nije najavio ni Direkciji za koordinaciju policijskih tela, a samim tim o tome nisu obaveštene ni nadležne policijske stanice, iako su do sada redovno obaveštavani o njegovom kretanju.

"Očigledno se radi o ilegalnom boravku gospodina Šmita u Banjaluci koji je učinio sve da sakrije taj svoj dolazak u Banjaluku verovatno plašeći se za svoju bezbednost, a ono što mogu da vam kažem jeste da bezbednsone strukture BiH i Republike Srpske, će zaštiti svakog građanina pa makar on bio stranac i bio nelegalno na teritoriji Republike Srpske i BiH. Ali se ovde radi očigledno o strahu od građana i od gneva građana, koji zaista ne mogu više da trpe torturu od Šmita", istakao je Nenad Nešić, ministar bezbednosti u Savetu ministara.

Nenajavljeni, tajni, dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku, stručnjaci za bezbednost okarakterisali su kao tragikomičan događaj. Njegovo skrivanje, kažu, potvrđuje njegovu nelegitimnost.

"Ovo je testiranje, guranje prsta u oko mislim da to ne priliči nekome ko dolazi iz jedne zemlje koja je okosnica EU i jednostavno ko neka dečija igra. Kome ćeš ti zabraniti, 'eto mene pa da vidim šta ćeš'", rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka.

Da je Šmit svojim dolaskom izvršio još jedan napad na Dejtonski mirovni sporazum, ocenio je pravnik Ognjen Tadić.

"Komentarisaću i kao građanin. Meni je stvarno smešno da on neku prepodnevnu posetu , objavi na svom Tviter nalogu u šest sati poslepodne kada je bio ponovo u Federaciji, u strahu da to neko ne vidi jer je u Banjaluku ušao kao ilegalac", kaže Ognjen Tadić, savetnik predsednika Republike Srpske.

Za Republiku Srpsku Kristijan Šmit je bez Rezolucije Saveta bezbednosti, nelegalan i nelegitiman. U institucijama Srpske za njega nema mesta, ističu u SNSD-u.

"A da li će nastaviti da pokušava da dogovara sastanke po kafanama to je već njegov lični izbor. Fotografiju iz Banjaluke je objavio tek kada je napustio Republiku Srpsku, čime je potvrdio da granica postoji", istakao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tajna poseta Šmita nije najavljena ni na zvaničnom sajtu banjalučke biskupije, što je još jedna potvrda privatne posete.

image