Srbija i Balkan

Otkriveno zašto SIPA saslušava Bakira Izetbegovića i direktora memorijalnog centra u Srebrenici

Trojica Bošnjaka saslušavaju se zbog optužbe za širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti
Otkriveno zašto SIPA saslušava Bakira Izetbegovića i direktora memorijalnog centra u Srebrenici© Talha Ozturk/Anadolu Agency/Getty Images

Predsednik SDA Bakir Izetbegović kao i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić i potpredsednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović mogli bi, konačno, nakon brojnih antisrpskih i zapaljivih izjava i da odgovaraju zbog raspirivanja nacionalne i verske mržnje.

Agencija za istrage i zaštitu  BIH dobila je, pre nekoliko dana od Tužilaštva BiH nalog da sasluša ovu trojicu predstavnika bošnjačke zajednice i iako tužilaštvo na početku nije htelo da komentariše razloge za njihovo saslušanje, "Kliks" saznaje da je razlog za to što će Izetbegović, Suljagić i Bajrović morati da polože račune - tužba koju je pre više od godinu dana protiv njih podneo predsednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž zbog, kako kaže, izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Danas je na ročištu SIPA-e već Emir Suljagić, a očekuje se i dolazak Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića.

"Sećate li se kada je Bakir prebrojavao lovce, Reuf je pretio 'najbolje naoružanim ljudima na svetu', a Emir govorio o 'punim grobljima onih koji su pretili Bosni'?", napisao je Raguž prošle godine, nakon što što je, zbog podnete krivične prijave i sam dao izjavu za SIPA.

Izetbegovićeva izjava o "brojanju lovaca" u leto 2022. izazvala je brojne komentare i negodovanje.

"Prebrojali smo se. A koliko imamo lovaca i koliko ima mladih i koliko instruktora imamo na dronove i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je Izetbegović.

Na ovo je tada reagovao i predsednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da "nas Srbe neće niko prebrojavati, ali treba da znaju da nas je dovoljno", dok je zapaljive Izetbegovićeve izjave osudila čak i američka ambasada.

Iste godine Reuf Bajrović je na Tviteru napisao objavu u kontekstu nametanja izbornog zakona, pa se prisetio da govorio i o aparthejdu i "o stanovništvu koje je među najbolje naoružanim na svetu".

"U pokušaju da se muslimanskoj većini u zemlji nametne aparthejd, bilo bi pametno imati u vidu da je stanovništvo među najbolje naoružanim na svetu", rekao je Bajrović.

To je izazvalo i burne reakcije, posebno u hrvatskom političkom korpusu, odakle je stigla krivična prijava.

"Ono što nedostaje u političkoj sferi je koncept odgovornosti. Odgovornosti za d‌ela, ali i reči, jer često reči udaraju jače. Kod nas tog koncepta odgovornosti nema, pa svako može raditi i govoriti što mu je volja, bez obzira na posčedice. Tako smo mogli slušati o prebrojavaju oružja, lovaca i dronova u slučaju da se usvoje izmene izbornog zakona koje će onemogućiti bilo kakva nametanja, o grobljima punim onih koji su bili protiv Bosne. Govore i o junačkim akcijama vojske koja 'nije počinila niti jedan zločin' iako postoji, na primer, samo za Konjic na stotine pravomoćno presuđenih godina za zločine, itd", prokomentarisao je Raguž na svojoj Fejsbuk stranici.

image