Srbija i Balkan

Kurti o prijemu Prištine u PS NATO: Važan korak u evroatlanskim integracijama uprkos kampanji Srbije

Premijer privremenih prištinskih institucija se ujedno zahvalio prijateljima i partnerima koji su svojim današnjim glasom dali podršku unapređenju statusa tzv. Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a
Kurti o prijemu Prištine u PS NATO: Važan korak u evroatlanskim integracijama uprkos kampanji Srbije© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti oglasio se povodom prijema tzv. Kosova kao pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a.

On je na društvenoj mreži Fejsbuk poručio da je danas u Sofiji napravljen važan korak u evroatlantskim integracijama.

Kurti je naveo da je tzv. Kosovo dobilo status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a većinom glasova delegata zemalja članica.

"Uoči 25. godišnjice oslobođenja, Sofija, glavni grad države koja je pre 25 godina otvorila vazdušni prostor NATO avionima u pohodu na Srbiju, danas je bila mesto sastanka na kome smo napravili važan korak u evroatlanskim integracijama, uprkos kampanji Srbije", naveo je Kurti.

On se ujedno zahvalio prijateljima i partnerima koji su svojim današnjim glasom dali podršku unapređenju statusa Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i "koji uvek stoje na strani Kosova".

Podsećamo, parlamentarna skupština NATO-a donela je danas odluku o unapređenju statusa tzv. Kosova, iz uloge posmatrača u status pridruženog člana te organizacije.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je danas da je delegacija Mađarske glasala protiv odluke da tzv. skupština Kosova dobije status pridruženog članstva, a da pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, odluku nisu podržali ni poslanici iz Francuske i Italije.

image