Srbija i Balkan

"Politika": Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KiM

Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a muslimani Albanci su samo "pešadija", ističe Aleksandar Raković
"Politika": Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KiMGetty

Položaj Srpske pravoslavne crkve u poslednjih četvrt veka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodele Rimokatoličkoj crkvi, piše "Politika".

Pored toga što su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vernog naroda, na meti su i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosmetu.

Imajući u vidu da je SPC neprekidno prisutna osam vekova na prostoru KiM, ona ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Po rečima Aleksandra Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji je vrlo složen, s tim da će se situacija sigurno pogoršavati pošto jačaju albanske pretenzije da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao deo njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i SPC.

Raković dodaje da se to može videti na osnovu publikacija koje se u poslednje vreme objavljuju u Prištini i njihovom delovanju u inostranstvu koje ima za nameru da prikaže da su naše srpske, srednjovekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

"Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe 'gurati' tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji", ističe Raković za "Politiku".

Prema njegovim rečima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a muslimani Albanci su samo "pešadija".

Nije slučajno, kako kaže, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku veru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

"Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan 'tera misionis' – prostor gde obavljaju svoju misiju i gde sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima s kojima se suočavamo, jer ih imamo vekovima", navodi Raković.

Pisac i novinar Ratko Dmitrović dodaje da neprijatelji Srbije znaju da je Kosmet najveći izvor snage Srba i da u toj činjenici leži urok stalnih nasrtaja na SPC.

"Sadašnje stanje karakteriše pojačana aktivnost albanskog elementa na KiM da ta srpska duhovna izvorišta preuzme, promeni im predznak i svetu predstavi kao nešto svoje, kao tradiciju, dokaz albanskog postojanja na tom prostoru", kaže Dmitrović, te dodaje da u međunarodnoj zajednici ipak dominira stav da su crkve i manastiri sprski.

Dmitrović naglašava da se Vatikanu ne žuri s otuđenjem srpskih svetinja i da on na Kosovu deluje na dva nivoa – zaustavljanje islama i misionarstvo.

"U ovom trenutku Rimska kurija koristi potencijal EU da snažno kontroliše vlastodršce u Prištini i slobodno širi i materijalizuje svoje ideje na ovom prostoru. Do sad je bilo nekoliko pokušaja Vatikana da preuzme hramove koje je podigla SPC, ali posrednih, preko pojedinaca. Uglavnom se radi o manje poznatim molitvenim hramovima SPC. Naravno, ide im u prilog iseljavanje i sve manji broj Srba na Kosovu i Metohiji", zaključuje Dmitrović za "Politiku".

image