Srbija i Balkan

Žiofre: EU računa na partnere sa Zapadnog Balkana, posebno na Srbiju

Unija je spremna da unapredi saradnju s Beogradom budući da obe strane imaju neupitan zajednički interes na poljima mira, bezbednosti i odbrane, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji
Žiofre: EU računa na partnere sa Zapadnog Balkana, posebno na Srbiju© Milos Tesic/ATAImages

Želimo da izbegnemo svako potencijalno prelivanje trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije na Zapadni Balkan, i s tim u vezi računamo na naše partnere sa Zapadnog Balkana koji doprinose akcijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, piše šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre u autorskom tekstu za "Politiku", uoči drugog dvodnevnog izdanja Šumanovog bezbednosno-odbrambenog foruma koji počinje danas u Briselu.

U tom pogledu Srbija se izdvaja po aktivnom i visokokvalitetnom doprinosu misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, dodaje Žiofre, te nabraja misiju obuke u Mozambiku u kojoj učestvuje srpski oficir, zatim roster borbenih grupa EU, projekat Evropske borbene agencije Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, ali i balkansku medicinsku operativnu grupu Evropskog mirovnog instrumenta.

"Gledajući unapred, takođe se radujemo što ćemo dočekati srpske stručnjake u našim civilnim centrima, kada pravni okvir bude u potpunosti uspostavljen u Srbiji", piše Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji ističe da je Unija spremna da dodatno unapredi saradnju s partnerima sa Zapadnog Balkana, a naročito u Srbiji, te da zato blok održava poseban bilateralni dijalog s Beogradom.

Prema njegovim rečima, Srbija je razvila zavidnu odbrambenu industriju, sposobnu da projektuje i stvara nove sisteme naoružanja, zatim pokazala veliku ekspertizu u vojnoj medicini.

"EU i Srbija imaju neupitan zajednički interes da unaprede svoje partnerstvo u pitanjima mira, bezbednosti i odbrane. Rešenost EU da reaguje na novi geopolitički kontekst je jasna. Zajedno treba da gradimo našu zajedničku budućnost u bezbednoj i stabilnoj Evropskoj uniji i Srbija ima mnogo toga da donese, danas kao blizak partner, a sutra kao punopravna država članica EU", zaključuje  Žiofre za "Politiku".

image