Srbija i Balkan

MUP Republike Srpske pristupio implementaciji sistema "Pronađi me"

Osnovni cilj je edukacija roditelja, u smislu koje korake da preduzmu kada nestane maloletno lice
MUP Republike Srpske pristupio implementaciji sistema "Pronađi me"Getty © MacXever

MUP Republike Srpske počeo je sa primenom sistema "Pronađi me".

Cilj sistema "Pronađi me", jeste da se segment rada potrage za nestalim maloletnim licima digne na viši nivo, rekla je za RTRS šefica Odseka za potrage i evidenciju Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić.

"MUP Srpske je pristupio implementaciji ovog sistema, te je formirana radna grupa, koja će aktivno raditi na edukaciji svih, kada je reč o sistemu 'Pronađi me'", rekla je Mučibabić.

Osnovni cilj je edukacija roditelja, u smislu koje korake da preduzmu kada nestane maloletno lice, rekla je ona i dodala da bi roditelji trebalo da ostanu, koliko je moguće, smireni i da budu spremni da će morati da daju određene informacije policiji.

"Ako je reč o malom detetu, treba da provere mesta u kući i van kuće, te da obaveste policiju. Ako je reč o nestanku malo starijeg deteta, isto tako treba proveriti mesta u kući i oko kuće, proveriti u školama, te obavestiti policiju. Ukoliko je nestao tinejdžer, treba proveriti društvene mreže, pozvati prijatelje, proveriti mesta na koja idu, te obavestiti policiju, ukoliko ništa od toga, ne otkrije ništa novo", istakla je Mučibabićeva.

Kaže da je mnogo bitno da roditelji znaju šta je dete imalo na sebi, te da je važna uloga i medija, da bi se mogla objaviti fotografija nestalog maloletnog deteta, koja bi bila dostupna široj javnosti.

Dodaje, da veliku ulogu igraju i svi građani, ali zajedno sa policijskim službenicima.

"Policijski službenici ovakvim slučajevima pristupaju veoma strogo i ozbiljno. Ono što svi mogu da urade, da bi zaštitili svoju decu, jeste da razgovaraju sa njima, da ih savetuju, šta bi trebalo, a šta ne", navodi Mućibabić.

Kada je reč o akciji "Proverite, razmislite, prijavite", Mučibabić dodaje da ona ima za cilj edukaciju roditelja, šta uraditi i kako se ponašati ukoliko se desi nestanak maloletnog lica.

Mučibabićeva je dodala, da su u protekle četiri godine nestala 63 maloletna lica, te da su svi uspešno pronađeni.

image