Srbija i Balkan

U Srbiji startovao sistem "Pronađi me": Kao društvo smo zakazali, deca moraju biti prioritet (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao policajce da reaguju na sistem "Pronađi me" kada imaju i najmanju sumnju u otmicu deteta
U Srbiji startovao sistem "Pronađi me": Kao društvo smo zakazali, deca moraju biti prioritet (VIDEO)© ANJUG/ RADE PRELIĆ

Dozvolu za puštanje u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, danas je u Palati "Srbija" izdao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u društvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) Igora Jurića, koji je i inicirao projekat, kao i ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, prisustvovao prezentaciji i startovanju sistema, u svetu poznatog pod nazivom "Amber alarm".

Jurić je tom prilikom rekao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem.

"Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu, nijedna zemlja  u regionu nema ovakav sistem i neće ga nažalost ubrzo ni imati", rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece.

On je istakao da su njegov tim i druge nevladine organizacije radile zajedno sa državom na stvaranju ovog sistema.

"Osam godina moj tim i ja smo vukli za rukav i kucali na vrata. Sada smo našli na razumevanje države i samog vrha i sam predsednik je svojim prisustvom pokazao i on je najzaslužniji što smo danas ovde. Zajedno smo pre nekoliko meseci razgovarali na temu bezbednosti dece, ali kao očevi- jedan kao otac troje dece, a jedan kao otac jednog deteta i drugog koje je tu, ali na nekom drugom mestu", dodao je on.

Jurić se osvrnuo i na tragedije koje su se dogodile u maju i istakao da borba za bezbednost dece mora biti sve jača i bolja i da svi u nju morao da se uključimo.

"Moram da istaknem da smo nažalost prošli kroz jedan težak period, u kojem smo izgubili decu u jednoj tragediji, u školi. Kada je dete ubilo drugu decu, očigledno je da moramo više raditi, i ne sme da prestanemo. Svi mi imamo obavezu da unapredimo svoj rad i i brigu o deci i moramo biti svesni činjenice da smo kao društvo zakazali. Moramo više da brinemo o deci, da obratimo pažnju na prioritete, a prioritet su deca", istakao je on.

Zato je, dodao je Jurić, pokrenut projekat u saradnji sa Kabinetom predsednika Republike Srbije i Ministarstva zdravlja, koji će će baviti preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju u Novom Sadu.

Dodao je i da će Slobodan Negić, otac male Sofije biti uključen u program, koji će raditi sa decom koja imaju problema u ponašanju.

"Niste svesni šta znači pronaći jedno dete i kada se svi uključe u poteru za jednim detetom. Toga su svesni roditelji koji traže dete, i porodice koje su nažalost izgubile decu. Želim, na kraju, da se zahvalim i mojoj Tijani", rekao je Jurić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nisu imali dilemu da sistem zaživi u Srbiji jer je bezbednost dece prioritet za MUP.

"Kako bismo bili najefikasniji u pronalaženju nestale dece, danas je veliki dan za Srbiju i našu decu. Udruženi smo oko cilja da najmlađi budu bezbedni i da mogu da nam veruju. Ovo će ujediniti i celu našu zajednicu, naučićemo da verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge", reko je Gašić i naglasio da je procenat pronalaska nestale dece 99,8 odsto, a tome će dodatno doprineti sistem "Pronađi me".

On je najavio da će slični sistemi postojati i za alarmiranje na vremenske nepogode i akcidente.

Predsednik Vučić potpisao je sporazum između resornih ministarstava, a potom se obratio javnosti.

"Pravi karakter jednog društva najbolje se odslikava odnosom prema deci", poručio je Vučić citirajući Mandelu.

On je dodao da se ovaj sistem isplatio ako se pronađe samo jedno dete.

"Kada ste u državi okruženi problemima kakve ima naša zemlja, gledate kako da rešavate te velike probleme. Od toga ponekad ne vidite osnovne stvari, a to sam video i juče u Leskovcu kad smo razgovarali o mamografima. Vi mislite da se to podrazumeva, ali tek kada vam neko probije uši shvatite da te osnovne stvari nismo uradili. Tako i sa našom decom, mislimo da smo ih vaspitali, a koliko malo vremena provodimo bilo bi čudno da smo u pravu. Ne postoji ništa važnije od smanjenja vršnjačkog nasilja, koje zapravo jeste manje zastupljeno, ali je vidljivije nego ranije", rekao je Vučić i dodao da je nasilje ostavlja ozbiljne tragove na najmlađima.

Vučić je dodao da su roditelji pokvarili sebe, pa i svoju decu.

"Moraćemo mnogo toga da promenimo, jedni razmaženost, a drugi nasilje", rekao je Vučić i pozvao policajce da reaguju na sistem "Pronađi me" kada imaju i najmanju sumnju.

"Izađite i ne preuzimajte rizik na sebe, već uključite celu zajednicu", poručio je šef države i dodao da su putevi, mostovi koje smo napravili, manje važni od života jednog deteta.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je važno da se razume da u životu jedne nacije, kao i jednog pojedinca, ne postoji ništa važnije od brige o deci.

"I upravo je zbog toga je program "Amber alert" veoma važan i zaista je laskavo što ste koristili neke od elemenata ovog programa kada se kreirali vaš", rekao je Hil.

Kako funkcioniše sistem

Sistem "Pronađi me" funkcioniše tako da u slučaju nestanka deteta, u prvoj fazi mediji imaju obavezu da prekinu emitovanje programa i daju informaciju o tome u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

Mobilni operateri će svojim korisnicima proslediti poruku o nestalom detetu, dok će JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice na ekranima objavljivati informaciju o nestanku.

Policija će voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

image