Srbija i Balkan

"Politika": Albanac kupio kuću Olivera Ivanovića

Ivanović je skoro trećinu života proveo u toj kući, ispred nje je ubijen, a ispred ulaza se nalazi i spomen-ploča s njegovom slikom i natpisom "Nikada neću otići sa Kosova i Metohije"
"Politika": Albanac kupio kuću Olivera IvanovićaGetty © Photo by Erkin Keci/Anadolu Agency/Getty Images

Kuću u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je bila kancelarija tragično stradalog lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (GI SDP) Olivera Ivanovića prodala je Kosovska poverilačka agencija, za nepoznatu sumu, i na nju će od 1. juna biti stavljen katanac, dok će se u prostorije površine 200 kvadrata useliti Albanac iz južnog dela Kosovske Mitrovice, piše "Politika".

Potpredsednica stranke GI SDP Ksenija Božović izjavila je da su posle više od 26 godina od prostorija stranke ostali samo goli zidovi i da od 1. juna faktički nestaje sve ono što je pokojni Oliver Ivanović radio.

Dodaje da nije verovala da će kuća biti prodata, s obzirom na to da je Ivanović skoro trećinu života proveo u toj kući, ispred nje je ubijen, a ispred samog ulaza se nalazi i mermerna ploča na kojoj je slika Olivera Ivanovića, datum kada je ubijen i na kojoj je natpis "nikada neću otići sa Kosova i Metohije".

"Nismo znali za prodaju kuće, a kada smo uz policiju otvorili vrata, zatekli smo ispreturana dokumenta, njegove uramljene slike na podu. Čak su i srpsku zastavu iscepali, jer nisu mogli merdevinama koje su to ostale da je sklone", rekla je Božovićeva.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ročišta za njegovo ubistvo se u Prištini održavaju od decembra 2019, a prema rečima Ksenije Božović naredno suđenje je zakazano za jun, jer je prethodno odloženo.

image