Srbija i Balkan

RSE: Zakon o "stranim agentima" na dnevnom redu Skupštine Republike Srpske

Zakonom se predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti i veće transparentnosti u radu

Zakon o "stranim agentima", koji se odnosi na poseban registar i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, naći će se danas na dnevnom redu u nastavku zasedanja Narodne skupštine Republike Srpske, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zakonom se predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izveštaja.

Njime su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim delovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnjenje, te one koje "narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske".

Zakon je uvršten na dnevni red na početku zasedanja Skupštine RS 22. maja, uprkos tome što je 46 nevladinih organizacija pismeno zatražilo od poslanika da ne glasaju za zakon zbog kojeg će, kako smatraju, "na udaru biti svi koji se bore za ljudska prava i protiv korupcije".

Iz Misije OEBS su, takođe, u pismu od 20. maja upozorili kako je zakon o "stranim agentima" u suprotnostima sa ustavima RS, BiH i sa međunarodnim obavezama zemlje o poštovanju ljudskih prava.

Zakon je 2022. godine najavio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a RSE podseća da se Dodik nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog navodnog antiustavnog delovanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. septembra prošle godine nacrt ovog zakona, koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, dodaje RSE.

image