Srbija i Balkan

Medojević: Vanredni parlamentarni izbori rešenje za krizu u Crnoj Gori

Nedostatak političke volje za suštinske političke reforme i demontažu sistema DPS-a, ali i za borbu protiv mafije i visoke korupcije ključni su razlozi neophodnosti novih izbora za lidera Pokreta za promene
Medojević: Vanredni parlamentarni izbori rešenje za krizu u Crnoj GoriGetty © Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević smatra da su eksperimenti s kreiranjem raznih instant veštačkih vlada na osnovu nelegitimnog i antidemokratskog uticaja centara moći iz senke, doveli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

"Haos i nered na političkoj sceni nastao je kada je u decembru 2020. formirana vlada od ljudi koji nisu imali izborni legitimitet, i tako prekinuta sistemska i prirodna veza između izbora, izborne volje građana i izvršne vlasti", kaže Medojević.

Prema njegovim rečima, poslate su veoma opasne poruke da su političke partije kao suštinski element političkog sistema, suvišne i da se vlade mogu formirati po redakcijama medija, manastirima i kompanijama duvanskih i narko tajkuna, bez obzira na volju građana.

"Ovim grubim atakom na politički sistem, ukinut je i princip odgovornosti, i dobili smo vlade koje nisu odgovarale građanima biračima. Dobili smo veštačke hibridne vlade koje su suštinski odgovarale vaninstitucionalnim centrima moći iz senke, a koji su kreirali politike vlada u skladu sa svojim ličnim i poslovnim interesima", naveo je Medojević u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, pored svih zločina za koje već postoji dovoljan nivo materijalnih dokaza i svedoka, bivši predsednik CG Milo Đukanović nije nijednom saslušan od tužioca, čak ni kao građanin.

Uz to nastavljena je ista politika i s dolaskom vlade na čijem čelu je Milojko Spajić iz Pokret Evropa sad.

"Nije urađeno ništa da se demontira bolesni mafijaški korumpirani sistem koji je DPS izgradio za 33 godine vladavine. Dobili smo vladu, čiji premijer i ministar pravde otvoreno opstruišu borbu protiv mafije i visoke korupcije, što su uočili i naši evroatlantski partneri. Začepljenje ključnih sistemskih 'krvnih sudova' je preko 90 odsto. Neophodna je brza intervencija i postavljanje stentova ili baj-pasova", navodi Medojević.

Kao razloge za vanredne parlamentarne izbore Medojević, između ostalog, navodi nedostatak političke volje za suštinske političke reforme i demontažu sistema DPS-a, nedostatak političke volje za borbu protiv mafije i visoke korupcije i nepostojanje "Programa Evropa sad 2" na osnovu čega je PES dobio podršku birača.

Smatra da bi bilo celishodno da se istog dana organizuju i lokalni izbori u svim opštinama kako bi se resetovao čitav politički sistem i oporavio ugroženi legitimitet.

image