Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Priština želi da život Srba učini nepodnošljivim

Ruski ambasador prokomentarisao je odluku Aljbina Kurtija da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i istakao da reakcija EU nije iznenađujuća
Bocan-Harčenko: Priština želi da život Srba učini nepodnošljivimNone © Tanjug/STF

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da Zapad daje Prištini mogućnost da ponovo poveća napetost na Kosovu i Metohiji. On je komentarisao odluku premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija da na nelegitiman način imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak. 

"Ne čudimo svojevoljnim odlukama kosovskog 'premijera' Kurtija da imenuje njemu poslušne Srbe na ministarske funkcije. Isto tako, nismo ni očekivali negativnu reakciju EU. Kao što smo naglašavali, sve je potpuno prognozirano. Zapad, tek malo ugasivši jednu krizu, daje Prištini mogućnost da ponovo poveća napetost", poručio je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Uz to, naveo je ambasador, "cilj kosovskih Albanaca je isti, da se za pokrajinske Srbe stvore nepodnošljivi uslovi, da se oni nateraju da napuste svoja ognjišta."

Ambasador Rusije je istakao da su reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika koji su osudili imenovanje Nenada Rašića, dostojanstvene i opravdane, ali i sa pravne strane, ispravne.

"Samo Beograd se pridržava Briselskog sporazuma", ocenio je Bocan-Harčenko.

On se osvrnuo i na nedavno gostovanje Aljbina Kurtija na televiziji N1 kada je istakao da ne podržava formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, prema njegovim rečima, "bila srpska država unutar 'Kosova'."

"Klevetničke izjave Aljbina Kurtija su uvreda i za Srbiju i za Rusiju", rekao je Bocan-Harčenko.  

Premijer privremenih prištinskih institucija imenovao je juče Nenada Rašića za ministra za manjinske zajednice i povratak. Srpske vlasti osudile su to imenovanje, kao i mlaku reakciju Brisela, kao "sramnu".

"Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto glasova, kao i Rade Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brisel je danas pozvao Prištinu da poštuje sve proceduralne korake pri imenovanju ministra koji dolazi iz nevećinske zajednice, kao i da imenovanja ministara budu u saglasnosti za "kosovskim ustavom"

image