Srbija i Balkan

Još jedno dete ranjeno iz vazdušne puške u centru Beograda

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100.000 komada vazdušnog oružja, a za dozvolu je neophodna samo lična karta i 15.000 dinara
Još jedno dete ranjeno iz vazdušne puške u centru Beogradawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Šesnaestogodišnja devojčica zadobila je jutros kod Kalemegdana povredu butine kada je pogođena iz vazdušne puške.

Devojčica je prevezena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde čeka operaciju s obzirom da je zadobila prostrelnu ulaznu ranu. Nakon što zrno metka bude izvađeno biće uzeto radi daljih veštačenja, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Kasnije popodne policija je privela osumnjičenog, a dežurni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu odredio mu je zadržavanje do 48 sati.

Kako prenosi Tanjug, radi se o S. H. (54) koji se sumnjiči za krivično delo izazivanje opšte opasnosti, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Kako mediji saznaju, devojčica je krenula u školu, a u prvom trenutku nakon što je ranjena pomislila je da ju je u nogu udarila loptica. Nekoliko sekundi kasnije primetila je krv.

Prethodno je šezdesetogodišnji muškarac u subotu iz jedne od stambenih zgrada pucao na dečaka u Sarajevskoj ulici i ranio ga.

Podsetimo, kako je objavio Tanjug, Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva za određivanje pritvora M.M. koji se sumnjiči da je pogodio dečaka (11) iz vazdušne puške u parku u centru Beograda.

"Po oceni sudije, ne postoje okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke, niti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo", rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Osumnjičeni za krivično delo izazivanje opšte opasnosti je na saslušanju izjavio da ne želi da iznosi odbranu.

Vazdušna puška može da se kupi u bilo kojoj prodavnici oružja. Važno je samo da je osoba punoletna. Ipak, određena pravila postoje.

"Obe kategorije Ce i De tog oružja mogu da nabave punoletna lica uz ličnu kartu bez odobrenja, s tim što se Ce kategorija obavezno prijavljuje policiji, a De kategorija se ne prijavljuje, tj. ne evidentira se. To znači da punoletno lice može da kupi oružje De kategorije i da ga bez problema drži", kaže Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje u Srbiji.

Lekarski pregled nije potreban pre kupovine

Za vazdušno oružje većeg kalibra, Ce kategoriju, potrebno je da čuvate dokumentaciju iz MUP-a. Kupovinu u roku od osam dana treba da prijavite policiji uz dokaz o poreklu oružja. Za manji kalibar, De kategoriju, važan je račun iz prodavnice kao dokaz o posedovanju.

"Posedovanje klasične vazdušne puške se ne zavodi, ali morate prodavcu da pokažete ličnu kartu. Zatim, morate da imate račun kada ste kupili pušku, pa i u knjigama prodavca postoji trag da ste vi kupili tu pušku tada, znači ne prijavljuje se policiji, ali u slučaju nekog problema postoji trag tu. Proveru mogu da vrše samo ovlašćena lica uz sudski nalog", kaže Ivan Urošević, instruktor za bezbedno rukovanje oružjem.

Duško Ilić objašnjava da takvo oružje može da se zabrani, ukoliko se proceni da osoba nije zdravstveno sposobna.

Međutim, zdravstveno stanje može da se utvrdi tek naknadno, što može da bude kasno, jer osoba pre kupovine ne mora na lekarski pregled ili kurs. Najjeftinije vazdušno oružje košta oko 15.000 dinara.

Nije prvi put da neko bude povređen

Ima i pušaka od dve, tri hiljade evra, koje koriste sportisti. Pravila su ista kao za vatreno oružje, a zakon je definisao uvoz, prodaju, način na koji se čuva, nosi i koristi. Međutim, ima prostora za nova pravila, kažu stručnjaci.

"Zakon o oružju kao i svi ostali zakoni moraju konstantno da se usklađuju i menjaju. Makar neki informativni kurs da se uvede, nije loše, ali nije u sklopu još uvek nikakvih promena, bilo da se radi o er soft oružju, vazdušnom ili drugom, sve je to još liberalni sistem nabavljanja i posedovanja", kaže Ivan Urošević, instruktor za bezbedno rukovanje oružjem.

Nije prvi put da neko bude povređen iz vazdušne puške. Nepoznata osoba pucala je 2021. u pravcu školskog dvorišta na Voždovcu, a 2022. uhapšeni su tinejdžeri od 15 i 13 godina jer su pucali iz vazdušne puške i pogodili prolaznicu u glavu. Upućeni procenjuju da u Srbiji ima oko 100.000 komada vazdušnog oružja.

Ako se puca iz blizine, to oružje može da nanese teške telesne povrede. Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina.

image