Srbija i Balkan

MUP: Do sada predato 17.890 komada oružja i eksploziva

MUP će izvršiti reviziju svih dozvola izdatih na posedovanje i nošenje vatrenog oružja, kontrolu svih streljana, a posebno u pogledu omogućavanja maloletnim licima da koriste njihove usluge, izjavio je Danilo Stevandić
MUP: Do sada predato 17.890 komada oružja i eksploziva© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je danas da je od 8. do 15. maja MUP-u predato 17.890 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od čega 15.247 komada oružja, 2.643 komada minsko eksplozivnih sredstava, kao i 762.769 komada municije.

On je podsetio da je Vlada Srbije odmah nakon tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu preduzela hitne mere i naložila preduzimanje određenih zadataka, poput moratorijuma od dve godine na izdavanje svih dozvola, držanja i nošenja oružja.

"MUP će izvršiti reviziju svih dozvola izdatih na posedovanje i nošenje vatrenog oružja, ali će izvršiti i kontrolu na koji način vlasnici oružja čuvaju i spremaju oružje u svojim domovima, odnosno da li na bezbedan način čuvaju oružje i da li su omogućili pristup određenim licima posebno maloletnicima. MUP će izvršiti kontrolu svih streljana u pogledu bezbednosnih i prostorno tehničkih uslova za rad tih streljana, a posebno omogućavanja maloletnim licima da koriste usluge tih streljana. Takođe, 5. maja je ministar MUP-a Bratislav Gašić doneo naredbu o predaji neregistrovanog oružja", rekao je Stevadić za Tanjug.

Uoči sastanka u Briselu na visokom nivou, o sprovođenju posebnog Evropskog akcionog plana EU za period od 2020-2025, uključujući primenu regionalne mape puta za svo oružje i lako oružje (SALW) i kontrolu na Zapadnom Balkanu, Stevandić je kazao da je ponosan na građane Srbije koji su time pokazali veliku odgovornost i veliko poverenje prema institucijama Srbije, a pre svega prema radu MUP-a.

On je istakao da će na konferenciji u Briselu biti prilika kako u oficijelnom delu, tako i na marginama susreta, da se razgovara o svim problemima koji su zajednički za sve, jer kriminal ne poznaje granice.

"Jedini način da se suprotstavljamo kriminalu, a posebno teškom i organizovanom kriminalu jeste saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi", rekao je Stevandić.

Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, evropska komesarka za unutrašnje poslove Jilva Johanson i švedski ministar pravde Gunar Stromer pozdravili su kampanju prikupljana oružja koju je pokrenula Vlada Srbije i najavili nastavak podrške EU merama za kontrolu i suzbijanje ilegalne trgovine naoružanja.

Đuzep Borelj je najavio da će EU izdvojiti dodatna 4 miliona evra u naredne tri godine za podršku "Mapi puta" za kontrolu naoružanja u regionu Zapadnog Balkana.

Na konferenciji u Briselu o planu za kontrolu oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi Đuzep Borelj je izjavio da su nedavni tragični događaji u Srbiji podsetili da se ovakva ubistva dešavaju i u Evropi i tako "učinili ovaj sastanak još važnijim".

"EU i Zapadni Balkan imaju dužnost da se bore protiv nasilja i krijumčara oružjem da bi sprečili njihovo širenje po celom kontinentu. Ilegalna trgovina je pretnja miru i stabilnosti u Evropi i povećava rizik od terorističkih napada", rekao je Borelj.

Podsećajući na tragični bilans višestrukih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca, komesarka Jilva Johanson je izrazila saučešće državnom sekretaru u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilu Stevandiću, koji je predstavljao Srbiju na konferenciji.

"Dobro je da vlada Srbije preduzela mere, uključujući i amnestiju za predaju oružja, koju podržava "SEESAC", naš regionalni program za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja", rekla je komesarka i dodala:

"Zahvaljujem se onima koji su predali oružje. Učinili su tako ne samo svoj dom bezbednijim, već i celu Evropu".

image