Srbija i Balkan

Kfor odao počast vojnicima koji su u Zvečanu napali goloruke Srbe

Sukobi su eskalirali kada su pripadnici misije, u pokušaju da zaštite ROSU, napali Srbe koji su mirno sedeli i pevali
Kfor odao počast vojnicima koji su u Zvečanu napali goloruke Srbe© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ/ bg

U prošlogodišnjem napadu Kfora na goloruki narod u Zvečanu, kada je povređeno 52 Srba na koje je bačeno više od 30 šok bombi, velika količina suzavca i ispaljeni meci, pokazala se, veruje komandant ove misije Ozkan Ulutaš, "hrabrost vojnika Kfora koja je pomogla da se situacija na tom području stabilizuje i spreči dalja eskalacija nasilja".

"Danas odajemo počast zaslugama i žrtvama naših drugova, koji su stavili svoje živote na kocku da bi ispunili svoje obaveze prema svim zajednicama koje žive na Kosovu, u skladu sa dugoročnim mandatom naše misije UN. Njihova hrabrost je pomogla da se stabilizuje situacija u toj oblasti i sprečiti dalja eskalacija nasilja", rekao je Ulutaš komentarišući "rizik" koji su do zuba naoružani vojnici pretrpeli suočivši se sa srpskim pesnicama.

Kfor je, kako prenosi "Kosovo onlajn", saopštio da su neki od pripadnika Kfora u Zvečanu zadobili povrede koje su im promenile živote.

"Pre godinu dana, tokom nasilnih protesta u opštini Zvečan napadnute su mirovne snage misije Kfor predvođene NATO-om. Povređene su 93 osobe, od kojih su neki sa povredama koje su promenile život. Ovi napadi su bili ničim izazvani i potpuno neprihvatljivi", navodi se u saopštenju Kfora.

"Opasna i naoružana masa" koja je uznemirila zapadne mirovnjake, tog dana je u Zvečanu, inače bila toliko nasilna, da je nelegalno izabranim gradonačelnicima čitavog dana pevala "Izađi mala" i sedela pred kordonom.

Sukobi su eskalirali kada su srpski demonstranti napravili živi zid ispred pripadnika Kfora koji su ih gurali i šutirali želeći da prođu i "specijalce" iz Prištine iz opkoljenog vozila "spasu" od Srba koji nisu hteli da ih puste da izađu iz automobila.

"Usledili su topovski udari, a goloruki narod je počeo pesnicama da se obračunava sa Kforom, dok se nije začulo: "Snajper je gore". Iz prozorskog okna na drugom spratu opštinske zgrade virila je snajperska cev. Bačen je suzavac i odjekivale su eksplozije koje su naterale Srbe da potraže zaklon. Pripadnici kosovske policije su iskoristili trenutak i, zaklonjeni pripadnicima Kfora, počeli su da pucaju", svedočio je reporter RT Balkan. 

"Hrabrost" pripadnika mirovne misije, komentarisala je tada i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Oni čija je obaveza da štite lokalno srpsko stanovništvo od samovolje Kosovara stali su na stranu ksenofobično nastrojene Prištine i faktički postali saučesnici terora u vidu privatnog obezbeđenja kosovsko-albanskih prevaranata koji su sami sebe proglasili za 'vlast' i zaseli u zgradama opština", istakla je ona.

image