Srbija i Balkan

Steže se obruč oko Mila: Biznismen Duško Knežević spreman da progovori, ali ne dok je u Spužu

Reč je pre svega o aferama "Prvi milion" i "Ničija kuća" o kojima se već govorio u javnosti, rekao je Knežević u intervjuu za portal RTCG
Steže se obruč oko Mila: Biznismen Duško Knežević spreman da progovori, ali ne dok je u Spužu© Pierre Crom/Getty Images

Bivši dugogodišnji predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović mogao bi uskoro da bude lišen slobode, prenose lokalni mediji bliski nekadašnjem crnogorskom lideru.

Predsednik "Atlas grupe", biznismen Duško Knežević, koji je nedavno izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, obelodanio je da je spreman da pruži dokaze i svedoči o svemu što je do sada govorio o poslovima bivšeg predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića, ali ne dok je u zatvoru u Spužu.

"Reč je, pre svega, o aferama "Prvi milion" i "Ničija kuća", o kojima je već govorio u javnosti", rekao je Duško Knežević u intervjuu za portal RTCG, uz napomenu da više novih dokaza za sada neće iznositi.

On je ponovo negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, između ostalog, za zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Kaže da je reč o optužbama koje je fabrikovao nekadašnji specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, koji je uhapšen krajem aprila i u pritvoru je.

Knežević je na pitanje da li mu je SDT ponudio status svedoka saradnika, odgovorio da je nekih neposrednih ponuda bilo, ali da ih je odbio.

"Od ranije je poznat moj stav o tome: ne želim da budem ni svedok saradnik ni zaštićeni svedok! Prihvatanje takvog statusa značilo bi da priznajem krivicu za nepostojeća dela koja mi se stavljaju na teret", jasan je Duško Knežević.

Na pitanje da li očekuje izmenu optužnice protiv njega, Knežević odgovara potvrdno.

"Očekujem da se izmene sve optužnice koje su fabrikovali Milivoje Katnić i kriminalna hobotnica Mila Đukanovića. Jednostavno, očekujem reviziju svih optužnica i da budu odbačene kao politički motivisane, jednako kako je to uradio Interpol odbacujući poternice protiv mene", kaže Duško Knežević.

Upitan da li je spreman da svedoči o poslovima familije Đukanović, Knežević navodi:

"Za sve ono što sam do sada govorio o poslovima Mila Đukanovića, što sam izneo u javnost – za 'Prvi milion', 'Ničiju kuću', spreman sam da pružim dokaze i svedočim o tome, ali ne dok sam u zatvoru u Spužu i više novih dokaza neću iznositi osim onih što sam već dao".

Rekao je i da snimak "plave torbe" neće objaviti najpre jer se, kako kaže, na njemu pominje jedan od njegovih prijatelja, a i vezano je za finansije iz inostranstva koje je Đukanović dobio od jedne zapadne zemlje.

Upitan da li je dobio pretnje otkada je u Crnoj Gori, Duško Knežević potvrđuje i ističe da ih je uvek dobijao u poslednjih pet i po godina, pa čak fizičke napade za vreme boravka u Londonu, zbog čega je dobio zaštitu protivterorističke jedinice Skotland Jarda.

"Na društvenim mrežama stalno mi prete, tako da sam skoro navikao na to. Dok sam ovde u Spužu, ponekad se sa spratova zatvora čuju provokacije i psovke u odbranu Đukanovića", kaže Knežević, koji je uslove u zatvoru uporedio sa zatvorima u Turskoj.

Ćelije su, kaže, stare, pune pacova, velika nehigijena, neobrazovani stražari koji se trude da budu ljubazni, a neki "Milovi" čak i prosto bezobrazni.

"Tražio sam da budem premešten u sobu u kojoj je predsednik opštine Budva Milo Božović. Mila Božovića poznajem dugo godina. Nekoliko puta smo se sreli u Londonu, poslednji put kad je predvodio delegaciju Budve koja je predstavljala turističku ponudu na jednoj od najznačajnijih turističkih berzi... Razgovarali smo o projektu Jadranskog sajma, gde je opština Budva jedan od suinvestitora. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odbila je taj moj zahtev o premeštanju, nezvanično, iz bezbednosnih razloga", naveo je Duško Knežević.

Pored Kneževića, nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića koji štrajkuje glađu, zatim Zorana Lazovića, bivšeg visokog zvaničnika u crnogorskom MUP, te Jelene Perović, direktorke Agencije za sprečavanje korupcije, znak su da se oko samog Mila Đukanovića steže obruč sve više, pa i nagađanja oko njegovog hapšenja po Podgorici drže vodu. 

Milo Đukanović, inače, više nema nekakve političku funkciju; izgubio je na predsedničkim izborima, a napustio je i čelno mesto Demokratske stranke socijalista (DPS), koja je preko 30 godina bila vodeća struktura uz Crnoj Gori.

image