Srbija i Balkan

Ministarstvo u Podgorici: Dve kuće Mila Đukanovića u Kočanu nelegalno sagrađene

Rešenjem inspektora, Đukanoviću je prošle godine bio ostavljen rok od 20 dana da sam sruši objekte, uz upozorenje da će u suprotnom to uraditi država o njegovom trošku
Ministarstvo u Podgorici: Dve kuće Mila Đukanovića u Kočanu nelegalno sagrađene© R.R./ATAImages

Dve kuće bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u nikšićkom naselju Kočani podignute su suprotno važećoj planskoj dokumentaciji i to je nesporna činjenica, saopšteno je za podgorički "Dan" iz Ministarstva prostornog planiranja.

Iz tog resora, piše list, kažu da je ovaj slučaj ispolitizovan, pa će ta tema o legalnosti spornih objekata biti ponovo aktuelizovana po donošenju novih planskih dokumenata.

Podseća se da je Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja je 4. aprila prošle godine, kada je na čelu tog resora bila Ana Novaković Đurović, donela rešenje o rušenju Đukanovićevih objekata u Nikšiću, i to samo dva dana nakon što je u drugom krugu izgubio u trci za predsednika države u novom mandatu.

Rešenjem inspektora, Đukanoviću je bio ostavljen rok od 20 dana da sam sruši objekte, uz upozorenje da će u suprotnom to uraditi država o njegovom trošku.

Inspektor je tada naložio rušenje kuća od 170 i 89 kvadratnih metara, a kao razlog za rušenje navedeno je što su ti objekti izgrađeni suprotno važećem prostorno-urbanističkom planu (PUP) opštine Nikšić, jer se nalaze u zoni zeleni zaštitni pojas.

Iz Ministarstva je za "Dan" rečeno da je sporni slučaj "Kočani" od velikog interesa za javnost zbog političke konotacije koju ta tema sa sobom nosi.

"Ministarstvo želi da o ovom slučaju, kao i o svim drugim spornim slučajevima, govori isključivo na bazi činjenica, ne upuštajući se u dalju politizaciju, koja je do sada bila gotovo neizbežna. U postupku pred Upravnim sudom postupajući službenici izjasnili su se zašto nije odlučeno po uloženoj žalbi, već se došlo u situaciju da je stranka u postupku podnela tužbu zbog ćutanja administracije, te zašto u međuvremenu i dalje nema odluke od postupajućih ovlašćenih službenika ministarstva u odnosu na izjavljenu žalbu", naveli su iz pomenutog resora i dodali:

"S obzirom da je postupak u toku, Ministarstvo ne može izlaziti u javnost sa daljim informacijama do konačne odluke. Međutim, ono što je nesporno jeste činjenica da su ovi objekti podignuti suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, te da će se tema o legalnosti spornih objekata u javnosti ponovo aktuelizovati po donošenju novih planskih dokumenata".

image