Srbija i Balkan

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu na dnevnom redu Skupštine Crne Gore krajem juna

U predlogu piše da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu
Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu na dnevnom redu Skupštine Crne Gore krajem juna© Stipe Majic/Anadolu Agency/

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biće na dnevnom redu crnogorskog parlamenta krajem juna, javljaju podgoričke "Vijesti".

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sednici kolegijuma parlamenta da će Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna, saznaju nezvanično "Vijesti".

Skupštinska većina u Crnoj Gori predala je 17. maja parlamentu Predlog rezolucije o Jasenovcu.

Podgorički mediji preneli su da su Predlog rezolucije potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija u vladajućoj koaliciji.

Oni su to učinili nekoliko sati nakon sastanka šefova poslaničkih klubova u zgradi parlamenta, na kom nije bilo dogovora o predlogu lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića da tekst rezolucija odmah uđe u parlamentarnu proceduru, već je bilo odlučeno da premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) i šef Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) treba da se dogovore o tom pitanju. Međutim, predlog je, ipak, predat.

U predlogu rezolucije o Jasenovcu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

"Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije", stoji u dokumentu.

U njemu se navodi i da se podstiče obeležavanje 22. aprila kao dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

"Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sećanju na žrtve genocida u Jasenovac", navedeno si u predlogu Rezolucije.

Zahtev da se podnese predlog rezolucije ispostavio je prošle sedmice Milan Knežević, poručujući da to treba da učini Spajić.

image