Srbija i Balkan

Srpski nacionalni savet: Zahtev Skupštini Podgorice da se ukloni spomenik vojvodi Petroviću

Vojvoda Mirko Petrović predvodio je jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore  – poharu nad stanovništvom Kuča, navedeno je u zahtevu
Srpski nacionalni savet: Zahtev Skupštini Podgorice da se ukloni spomenik vojvodi Petrovićuwww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

Srpski nacionalni savet Crne Gore uputio je danas predsednici Skupštine Podgorice dr Jeleni Borovinić Bojović zahtev da se sa centralnog trga u glavnom gradu Crne Gore ukloni spomen-obeležje vojvodi Mirku Petroviću.

U zahtevu se navodi da je pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen u Zakonu o spomen-obeležjima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen-obeležja "...licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu".

Jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pisanih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I, navodi se u zahtevu.

"U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i dece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I", stoji u zahtevu koji je potpisao predsednik SNS Crne Gore dr Momčilo Vuksanović. Dodaje se da "valja napomenuti da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore pa nije postojao ni jedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča".

"Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen-obeležje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti prema sopstvenim građanima, zahtevamo da se spomen-obeležje ukloni, ili izmesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva", navedeno je u zahtevu SNS.

U prilogu ovom pisma, Skupštini Podgorice dostavljena je i peticija sa 5.000 potpisa podrške za uklanjanje spomen-obeležja vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

image