Srbija i Balkan

Košarac: Glasanje o rezoluciji potvrdilo da većina zemalja na svetu nije želela da učestvuje u igri

Činjenica da je rezultat glasanja bio 109 naprema 84 potvrđuje da je rezolucija nepotrebna i politički kontraproduktivna, poručio je zamenik predsedavajuće u Savetu ministara BiH Staša Košarac
Košarac: Glasanje o rezoluciji potvrdilo da većina zemalja na svetu nije želela da učestvuje u igri© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Republika Srpska i Srbija su na demokratski, kredibilan i diplomatski način upozoravale da će sramna rezolucija o Srebrenici imati negativne implikacije na odnose u BiH i regionu, rekao je zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac.

Košarac je naveo da su oni koji su na neustavan način i unilateralno predložili rezoluciju upozoravani da bi za BiH najbolje bilo da ovaj dokument bude povučen.

"Nisu poslušali", napisao je Košarac na Instagramu.

On je rekao da je samo glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazalo da je većina svetskih zemalja shvatila o kakvom je falsifikatu i manipulaciji reč, zbog čega nisu podržale rezoluciju.

"Činjenica da je rezultat glasanja bio 109 naprema 84 potvrđuje da je rezolucija nepotrebna i politički kontraproduktivna", rekao je Košarac i dodao da većina svetskih zemalja nije želela da učestvuje u igri Nemačke, SAD i drugih kosponzora.

On je napomenuo da su Slovenija, Poljska i Rumunija glasale za rezoluciju i da su njihova politička rukovodstva i predstavnici u UN ignorisali argumentovane stavove Srpske i Srbije, slepo slušajući Nemačku.

"Nisu se obazirali na to što će na osnovu falsifikata i podvala satanizovati srpski narod i staviti mu etiketu koja mu ne pripada", rekao je Košarac.

On je naveo da predlagači rezolucije dižu galamu zbog toga što su srpski ministri u Savetu ministara odbili da daju saglasnost da državljani Slovenije, Poljske i Rumunije mogu glasati u BiH za izbore za Evropski parlament, ističući da im se ne narušavaju prava, jer im niko ne osporava mogućnost da glasaju u svojim zemljama.

"Niste digli glas protiv one bruke i sramote pred Generalnom skupštinom UN. Pa ne može to tek tako da prođe, ako želite da satanizujete srpski narod i podržavate falsifikovanje istorije", poručio je Košarac.

Kadar iz Republike Srpske u Savetu ministara glasao je protiv da državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije koji borave u BiH bude odobreno da 9. juna glasaju u ambasadama ovih zemalja na izborima za Evropski parlament, jer su ove zemlje glasale za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, javila je Srna.

U prvom krugu glasanja protiv su bili zamenik predsedavajuće Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar finansija i trezora Srđan Amidžić, kao i zamenici ministra odbrane Aleksandar Goganović i ministra komunikacija i saobraćaja Ognjen Janjić.

Oni juče nisu podržali predlog Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara da ovaj savet prihvati diplomatske note ambasada Slovenije, Poljske i Rumunije i da saglasnost za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije de fakto će biti onemogućeno da 9. juna glasaju u ambasadama ovih zemalja u BiH na izborima za Evropski parlament ako podrška kadra iz Republike Srpske izostane i u drugom krugu glasanja u Savetu ministara.

image