Srbija i Balkan

Košarac nakon Helezovih pretnji ratom u BiH: Ne pristajemo na spin iz Federacije

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez poručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaboravi na otcepljenje od BiH, jer bi u tom slučaju došlo do rata
Košarac nakon Helezovih pretnji ratom u BiH: Ne pristajemo na spin iz FederacijeGetty © Samir Yordamovic/Anadolu Agency

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac poručio je ministru odbrane Zukanu Helezu da, umesto što preti legitimno izabranom predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svoju priču usmeri ka Federaciji BiH i Bošnjacima koji konačno treba da prihvate da je Srpska realnost i da BiH može opstati isključivo kao dejtonska struktura u dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Neka konačno odustanu od iluzije da je neko drugo rešenje moguće", poručio je Košarac na Instagramu.

Košarac je ovo izjavio nakon što je ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez poručio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaboravi otcepljenje od BiH, jer bi u tom slučaju došlo do rata.

On je istakao da je problem u FBiH, koja se kontinuirano svrstava protiv Srpske, Srbije i srpskog naroda.

"Svakodnevno prepoznajemo modele i intenzitete takvih napada", naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da je srpski narod okupljen oko politika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje se temelje na miru, stabilnosti, dijalogu i dogovoru u okvirima Dejtona i Ustava.

"Jasno smo rekli da smo za evropski put, ali ne po svaku cenu kako to pojedini iz FBiH žele. O članstvu u NATO mogu samo da sanjaju. Srpska nikada neće dati saglasnost na to. Zato je krajnje vreme da prestanu sa podvalama o evroatlantskom putu BiH", istakao je Košarac.

Košarac je poručio da su odgovori Republike Srpske demokratski.

"Ne pristajemo na spin iz FBiH i zapadnih ambasada o militantnosti i stvaranju nereda. Ko priča o ratu? Helez i ostatak bošnjačke političke elite. Iz Srpske nikada ne dolazi ratnohuškačka retorika. Mi ne prihvatamo nametnuti narativ i ne želimo da učestvujemo u antiustavnim i antidejtonskim rješenjima. Konstanto pozivamo na dogovor, ali se s pravom pitamo da li je uopšte moguće ostvariti saradnju i deliti prostor sa onima koji podržavaju falsifikovane sadržaje kojekakvih rezolucija, a kojima se želi satanizovati srpski narod", ukazao je Košarac.

On je rekao da Republika Srpske neće pristati na podvale.

"Umesto što preti legitimno izabranom predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, Zukanu Helezu bilo bi neuporedivo bolje, a građanima korisnije, da svoju energiju usmeri na sređivanje stanja u FBiH", poručio je Košarac.

image