Srbija i Balkan

Ministar odbrane BiH ne odustaje od članstva u NATO-u: Izjave neutemeljene i nisu relevantne

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović za RT Balkan još jednom je ponovio da do članstva BiH u Alijansi neće doći
Ministar odbrane BiH ne odustaje od članstva u NATO-u: Izjave neutemeljene i nisu relevantneGetty © Sean Gallup

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović za RT Balkan još jednom je ponovio da do članstva BiH u Alijansi neće doći, bez obzira na tvrdnje ministra odbrane BiH Zukana Heleza da je BiH "stepenicu od poziva za punopravno članstvo u NATO".

"Najave ministra Heleza ne mogu se uzimati, nažalost, kao relevantne. Najavljivao je nedavno dronove kamikaze i sve se ispostavilo kao dezinformacija", predočio je Goganović.

On je Helezove tvrdnje nazvao neutemeljenima.

"Izjave kolege o članstvu BiH u NATO-u su neutemeljene, posebno ako se osvrnemo na zvanične izjave NATO-a da je članstvo pitanje o kome će razgovarati domaći političari u skladu sa Dejtonom. Stav Srpske i njenog naroda je jasan, saradnja je za nas prihvatljiva, članstvo ne, i NATO poštuje taj stav", ukazao je Aleksandar Goganović.

Narodna skupština Republike Srpske je donela u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez tvrdi da je BiH "stepenicu od poziva za punopravno članstvo u NATO", i da, kako je naveo, imaju signale da je BiH na redu, a da će nakon Švedske i ova zemlja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u Alijansi.

Helez je to rekao na otvaranju konferencije na kojoj učestvuju predstavnici BiH i NATO, a čiji cilj su strateška pitanja Alijanse i unapređenje vojne saradnje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konferencija je počela danas u Sarajevu i trajaće naredna tri dana.

Iako zna da bez saglasnosti Republike Srpske BiH ne može postati članica NATO, Helez tvrdi da je BiH "iskazala jasne ambicije za punu evroatlansku integraciju u Evropsku uniju i sigurnosne strukture NATO-a".

Rekao je i da učešćem u radu konferencije BiH pokazuje angažman i spremnost da doprinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti u partnerstvu s NATO-om.

Nakon Heleza i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović rekao je danas u Briselu da je "BiH pred vratima NATO", ali je otišao i korak dalje pa je pozvao i na "prisustvo NATO u vojnim bazama u BiH".

Bećirović je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao da je BiH provela mnoge reforme i usvojila zakone iz oblasti odbrane i da je jasno opredeljena i spremna za članstvo u Alijansi.

"Sada smo pred vratima NATO i tu šansu treba da iskoristimo zbog svih građana BiH. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi zahtev za članstvo", rekao je on.

Bećirović je predložio Stoltenbergu da pošalje BiH konačni poziv u NATO i da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

"Predložio sam i konkretne predloge, između ostalog da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definiše viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO u vojnim bazama u BiH kako bi se sprečilo narušavanje mira, a svi smo svedoci da u poslednje vreme, nažalost, imamo takve poteze. Na kraju, predložio sam da NATO napravi važan korak i da nam upute poziv za članstvo u NATO", rekao je Bećirović.

Stoltenberg je rekao da je u NATO stigla preporuka da BiH dobije kandidatski status s obzirom na napredak.

Pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da sledi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština Republike Srpske je donela u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

image