Srbija i Balkan

Ministar bezbednosti BiH poručio Zvizdiću da u državu zove investitore, a ne NATO trupe

Nešić je poručio da Republika Srpska nije nikada bila pretnja po bezbednost, ni BiH ni drugih, dok su pojedine grupe u Federaciji BiH markirane kao pretnja globalnoj bezbednosti
Ministar bezbednosti BiH poručio Zvizdiću da u državu zove investitore, a ne NATO trupeGetty © Stanley Chen Xi

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić poručio je zameniku predsedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvidiću da u BiH pozove investitore, a ne NATO trupe.

Denis Zvizdić, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 29. decembra je pozvao na hitno raspoređivanje EUFOR i NATO trupa na području Brčko distrikta.

"Ponavljam i pozivam, po ko zna koji put, na hitno raspoređivanje EUFOR ili NATO vojnika na područje Brčko distrikta", napisao je Zvizdić na Iksu.

Ako već poziva NATO trupe, poručio je Nešić, onda Zvizdić treba da ih zove u Maoču, a ne u Brčko distrikt.

Nešić je poručio da Republika Srpska nije nikada bila pretnja po bezbednost, ni BiH ni drugih, dok su, nažalost, u brojnim izveštajima Stejt departmenta i zemalja EU pojedine grupe u Federaciji BiH markirane kao pretnja globalnoj bezbednosti zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom Islamska država.

"Denis nikada nije bio u Brčkom, posavetovao bih mu da ode i razgovara sa ljudima. U Brčkom, ako hoće, može naučiti kako Srbi, Bošnjaci i Hrvati zajedno i mirno žive, međusobno se poštujući. Njihova deca idu u iste škole i nemaju dve škole pod jednim krovom, kao što je to slučaj u FBiH", naveo je Nešić.

Nešić je naveo da je tužno da političar, koji je dobar deo svog života na vlasti, gotovo 30 godina nakon rata priča o ratu umesto o budućnosti, investicijama, radnim mestima.

"Ne čuh Denisov poziv Zapadu: 'Dođite i uložite ovde!'. Naprotiv, ovom porukom im je poručio da ovde nije bezbedno, a kapital beži sa mesta koja nisu sigurna. Očito, baš ga briga kako narod živi, jer njemu je dobro na budžetskim jaslama", napisao je Nešić na društvenoj mreži Iks.

Kad je o bezbednosti povratnika reč, Nešić je naveo da bi Zvizdić da, čita izveštaje o bezbednosti, a "bio bi red da ih pročita za platu od 8.000 KM", video da su svi incidenti u Republici Srpskoj rasvetljeni, za razliku od onih u FBiH.

"Da pozovemo, Denise, EUFOR da čuva srpske povratnike u Vozući, Tumarama, Mostaru, Zenici? Možda oni rasvetle napade koji su se tamo dešavali. Možda ne bi bilo loše ni da zamolimo EUFOR da patrolira ulicama Sarajeva, u kojem vlada Zvizdićev 'Narod i pravda', a gde bezbednost nikada nije bila gora, pa građani malo-malo svedoče pucnjavama, ubistvima, paljenju automobila i mafijaškim obračunima", naveo je Nešić.

Zamenik ministra odbrane BiH: Zvizdić širi strah i paniku

Na izjavu zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Denisa Zvizdića u kojoj poziva na raspoređivanje NATO vojnika u Brčko distriktu, kao i na veću prisutnost snaga EUFOR-a zbog, kako je rekao, "ratnohuškačkih izjava" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, reagovao je i zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović.

On je podsetio Zvizdića da jedino EUFOR ima mandat da ocenjuje bezbednosnu situaciju u BiH, te da je na nedavnom sastanku u Ministarstvu odbrane, komandat EUFOR-a ponovio da ne postoje bezbednosni izazovi većeg stepena.

"Denis Zvizdić ovakvim izjavama, nažalost, samo širi strah i paniku među građanima BiH, a posebno Brčko distrikta što je zakonom zabranjeno. Političari bi trebalo da se suzdrže ocenjivanja bezbednosne situacije u BiH i taj posao da prepuste nadležnim organima, prvenstveno EUFOR-u", istakao je Goganović.

image