Srbija i Balkan

Vulin: Republika Srpska postoji da Srbi ne bi bili raja

U odgovoru ministru odbrane u Savetu ministra Zukanu Helezu, senator u BiH je naveo da ko hoće Republiku Srpsku bez njenih punih ovlašćenja, neće ni Dejton, ni BiH po Dejtonu, a posebno neće Srbe i Republiku Srpsku
Vulin: Republika Srpska postoji da Srbi ne bi bili rajawww.globallookpress.com © MOD Russia

Nekadašnji čelnik Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin poručio je danas da ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez možda sebe vidi kao agu, ali da Srbi sebe ne vide kao raju, ističući da Republika Srpska zato i postoji - da Srbi ne budu raja.

On je podsetio da su age volele da ih "srpska raja hrani, pa bi da obnove stare adete".

Vulin je istakao da je Srpska nastala zato što su to želeli Srbi koji u njoj žive.

"BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda želele su velike sile, a ne narodi koji u njoj žive ili bar ne takvu. Zato Helez i želi da sruši Dejtonsku BiH", rekao je Vulin reagujući na poslednje pretnje i uvrede Heleza na račun Srba, koji je, između ostalog, rekao da je "Republika Srpska nastala na genocidu".

Vulin je u saopštenju ukazao da, ko hoće Republiku Srpsku bez njenih punih ovlašćenja, neće ni Dejton, ni BiH po Dejtonu, a posebno neće Srbe i Republiku Srpsku.

"Helez samo potvrđuje ono što sam najavio - da se u Generalnoj skupštini UN priprema donošenje rezolucije koja bi Srebrenicu proglasila genocidom, a Republiku Srpsku stvorenom na genocidu i zato spremnom za ukidanje, a Srbiju osudila na doživotno izdržavanje bosanskih aga i begova plaćanjem ratne odštete", ukazao je Vulin.

Upitan šta znači rezolucija o genocidu u Srebrenici koja će se razmatrati na narednoj Generalnoj skupštini UN, Helez navodi da bi, ako se ona usvoji, "Srbija bila obavezna da BiH plati ratnu štetu".

Vojne vežbe u aprilu i maju

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez prethodno je rekao da u FBiH niko nije rekao da se treba ukinuti Republiku Srpsku, i poručio da "Dodik i njegova politika nemaju kud" jer su "sankcije učinile svoje".

"U Republici Srpskoj ne živi ni 700.000 ljudi, svaki dan se tone sve dublje i dublje", rekao je Helez na Fejs televiziji.

On je rekao da će tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, "stupiti na snagu, a oni koji se tome protive neće više biti u politici".

Naveo je i da će u narednom periodu na ulicama BiH biti mnogo vojnih vozila, ali da se građani ne treba da brinu jer je u pitanju vojna vežba.

"Odavno nismo imali jaču i veću vojnu vežbu. To će biti sredinom aprila i sredinom maja. Komandant EUFOR me zamolio da kažem građanima da se ne plaše, posebno zbog ove situacije", rekao je Helez, koji je naveo da će u sklopu navedene vežbe u Neum stići i nosač aviona.

image