Srbija i Balkan

Rezolucija o Srebrenici: Ima li Zapad antisrpsku većinu u Generalnoj skupštini UN?

Još su živa sećanja na veto koji je Rusija uložila u Savetu bezbednosti UN kada je London hteo da progura rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, ali Zapad izgleda sprema novi dokument protiv srpskog narod
Rezolucija o Srebrenici: Ima li Zapad antisrpsku većinu u Generalnoj skupštini UN?© Xinhua/Li Muzi/ZUMAPRESS.com

Ni devet godina posle neuspešnog pokušaja Velike Britanije da u Ujedinjenim nacijama progura svoju rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, ne prestaju pokušaji da se Srbi osude u ovoj organizaciji.

O nameri da pitanje Srebrenice opet bude aktuelizovano otvoreno je govorio nekadašnji čelnik Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin koji je čak prozvao zemlje koje stoje iza toga – Ruandu i Nemačku.

"Od svih zemalja na svetu, Nemačka je ta koja će proglasiti Srbe genocidnim narodom! Od svih zemalja, Nemačka koja je u dva rata izvršila genocid nad planetom zemljom, a ne samo nad Srbima, proglasiće Srbe genocidnim narodom", upozorio je Vulin.

Plan je, kaže on, da se ovoga puta zaobiđe Savet bezbednosti, te da o novoj rezoluciji odlučuje Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Posebno je značajan tajming kada se ovo pitanje obnavlja, ukazuje nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović u izjavi za RT Balkan i napominje da je Zapad doveden u neprijatnu situaciju zbog oživljavanja uspomena na kršenje međunarodnog prava koje su počinili 1999. nad nama.

"Rusi insistiraju da pitanje NATO agresije održe ažurnim, bez obzira što će to Savet bezbednosti neprekidno da blokira. Što više puta Zapad blokira, toliko će više narastati slabost koju time pokazuje, a to je da ne sme da uđe u dijalog u vezi sa svojim zločinom od pre 25 godina", kaže Jovanović.

Zapad želi da pređe u kontraofanzivu, a nas biraju kao metu jer smo mi bili žrtve njihove agresije, smatra naš sagovornik.

"Oni bi sa oživljavanjem ideje o našoj genocidnosti želeli da nas opet vrate na stub srama gde su hteli da nas stave još devedesetih", navodi Jovanović.

Zašto baš Ruanda i Nemačka

Govoreći o zemljama koje je Vulin označio kao one koje bi pokrenule opet ovo pitanje, naš sagovornik podseća da je Ruanda i sama bila žrtva genocida, dok je Nemačka bila izvršilac genocida, pa su pronašli zajednički interes.

"U Ruandi je Zapad kriv jer nije učinio ništa da ih zaštiti od građanskog rata u kojem se desio genocid. Osećaju se krivim i sad žele da to naknadno isprave prema Ruandi", kaže naš sagovornik.

Jovanović podseća da je prvi genocid koji je izvršen u moderno vreme sprovela Nemačka u svojoj koloniji Namibiji 1904, a tek pre nekoliko godina je priznala taj genocid i počela da plaća odštetu.

"Nemačka, čija je odgovornost i za Holokaust, želela bi da taj odijum za genocid prenese ako može na tuđa pleća. To je već činila tako što je protiv Srbije bila sve vreme tokom jugoslovenske krize", kaže Jovanović.

Smatra da je ovaj dvojac čudan, jer je Ruanda bila britanska kolonija, a London je već pokušao da "genocidira" jedan narod – Srbe.

Zaobilaženje Saveta bezbednosti

Imajući u vidu da je Rusija uložila veto 2015. na britansku rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici, to može biti predstavljeno kao dokaz da SB UN ni sada ne može da raspravlja o istom pitanju, te zbog toga moraju da ga prenesu u Generalnu skupštinu UN.

"Taj argument ne stoji, jer su pokušali sa nečim što je izmišljeno, nikakav genocid Srbija nije napravila. Međutim, genocid protiv Ruande je bio realan, kao što su i genocidi koje je Nemačka pravila bili više nego realni", kaže naš sagovornik.

Ostaje pitanje da li Zapad ima dovoljnu većinu u Generalnoj skupštini UN. Jovanović ukazuje da ne mora da znači da će se pitanje Srebrenice naći u ovom telu, jer bi mogli da se jave otpori pre nego što dotle dođe.

"Ne znam kakvi su naši odnosi sa Ruandom, ali ona je tradicionalno žrtva britanskog kolonijalizma i Zapada uopšte. Sigurno da je ostalo nečega u njihovoj svesti o politici Srbije kroz Jugoslaviju iz vremena nesvrstanih kada smo najviše pomagali kolonijalnim narodima da se oslobode kolonijalnih gospodara. Pomagala im je i Rusija i oni to sigurno pamte", zaključuje Jovanović.

image