Srbija i Balkan

Novi udar na simbol srpskog otpora na severu: Kosovska policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru

Za 25 godina, od 1999. na mostu i oko njega desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno
Novi udar na simbol srpskog otpora na severu: Kosovska policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru

Zamenik komandira Kosovske policije za Sever Veton Eljšani najavio je da će glavni most na Ibru, koji deli severni - srpski od južnog - albanskog dela Kosovske Mitrovice, "biti otvoren veoma brzo".

U emisiji TV 1 Eljšani je dodao da se sa nadređenima razgovora o tome kako to može da se uradi.

"Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa zemlje više nema mesta za brigu. Forma kako će most biti otvoren je malo drugačija, ali smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren", rekao je Eljšani.

Prethodno, u aprilu prošle godine, samo pet dana posle izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je Severna Mitrovica dobila gradonačelnika Albanca, albanski odbornici, koji čine većinu u SO Severna Mitrovica, doneli su odluku da se most otvori za saobraćaj.

Odluka odbornika tada je, kao i sadašnja najava, unela veliko uznemirenje među Srbe u severnom delu grada, a tada je reagovala i Srpska lista saopštenjem da se "tom odlukom, odnosno otvaranjem glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, krši Briselski sporazum i najdirektnije ugrožava mir na tom prostoru".

"Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju", saopštila je tada Srpska lista.

Glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jedan je od najvažnijih ako ne i najvažniji simbol otpora Srba na severu Kosova i Metohije ali, istovremeno i jedna od najneuralgičnijih tačaka na KiM. Na mostu, godinama već, dan i noć dežuraju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a, tako da ova tačka, ni u jednom trenutku, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, nije bez faktičke kontrole međunarodnih snaga.

Najava otvaranja mosta bilo je i ranije, a ova dolazi u trenutku kada su severni deo grada i čitav sever KiM preplavljeni patrolama i snagama policije tzv. Kosova, koje kontrolišu sve važne tačke, kada je centar grada pokriven velikim brojem kamera, kada su demontirane sirene za uzbunu koje su pozivale srpsko stanovništvo u slučaju vanrednih događaja.

Na desnom kraju mosta, ka južnoj Mitrovici, delu grada u kome žive Albanci, često su patrole Kosovske policijske službe. Na severnom kraju mosta, ka severnom delu grada postavljen je kružni tok, a iza kružnog toka, prema glavnom šetalištu u severnom delu grada koje vodi do centra Severne Mitrovice i spomenika Knezu Lazaru je betonski zid visok oko metar koji sprečava ulazak vozila na šetalište.

Glavni most na Ibru godinama već, još od martovskog pogroma 2004. a i pre toga, poprište je najvećih incidenata u Kosovskoj Mitrovici, pa i na samom Kosovu i Metohiji. Most je 2016. obnovljen novcem Evropske unije, uloženo je oko 1,2 miliona evra i od tada je otvoren samo sa prelaz pešaka. Most je renoviran i krajem 2000. kada je po zamisli arhitekte Žila Pikea dobio svodove sa obe strane. Prema Briselskom sporazumu, trebalo je da bude otvoren 2017. i za saobraćaj motornih vozila ali to se do danas nije desilo. Pokušaj otvaranja te godine izazvao je veliku krizu na severu KiM.

Za proteklih četvrt veka, od 1999. godine, na mostu i oko njega desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, dok je veći broj ljudi zadobio lakše povrede.

Verovatno najteži dani na mostu bili su 17. marta 2004. uveče i 18. marta, kada su hiljade Albanaca iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice pokušali da preko mosta uđu u severni deo grada, kada su na nekoliko stotina metara od mosta ubijeni Jana Tučev, hicem iz snajpera, dok je bila na terasi svog stana, koji gleda na Ibar i glavni most, i Borivoje Spasojević, hicem iz automatskog oružja dok je ulicom blizu mosta išao prema svom stanu.

Na ovom mostu septembra 2011. postavljene su velike barikade. Tada su na severnom kraju mosta preko kolovoza izručene iz kipera ogromne količine šljunka, preko šljunka sipan je i beton, a ta barikada bila je jedna od 16 koje su postavljene širom puteva na severu KiM pošto su jedinice Rosu zauzele administrativni prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu Jarinje, ali nisu uspele. Ubrzo posle postavljanja velike barikade na severnoj strani mosta, stotine Albanaca sa juga pokušali su da se probiju do severnog dela grada, ali je zahvaljujući snagama KFOR-a, Euleksa, ali i pozicije tzv. Kosova to sprečeno.

Pokušaj upada u severni deo grada, preko glavnog mosta na Ibru, dogodio se i 11. septembra 2010. kada su stotine ekstremista krenuli sa juga preko mosta, korišćeno je i vatreno oružje, a u napadima je povređeno petoro Srba koji su branili pristup severnom delu grada. Oštećeno je više vozila snaga KFOR-a i Euleksa, koje su pokušale da to spreče. Međunarodne snage su, kako bi sprečile prodor Albanaca preko mosta, koristile i suzavac i šok bombe i gumene metke. U maju iste godine, oko dve hiljade veterana UČK krenuli su takođe preko mosta sa namerom da zauzmu severni deo grada, ali je KFOR uspeo da blokira most tenkovima i bornim kolima i spreči veće sukobe.

I 22. juna 2014. dogodio se veliki incident na mostu kada je oko 500 Albanaca probilo policijske kordon, takođe su pokušali da upadnu u severni deo grada, ali su ponovo reagovali pripadnici KFOR, suzavcem, gumenim mecima i šok bombama.

Marš Albanaca sa juga tada je organizovan pod sloganom "Ili mi – ili vi", a sve je završeno sa 23 povređenih, od toga 13 policajaca, zapaljena su četiri vozila međunarodnih snaga.

I odmah posle rata 1999. godine, 13. februara 2000. preko mosta je krenulo više desetina hiljada Albanca sa celog Kosova. Koristili su i kamenice i bojevo oružje, sa druge strane okupili su se Srbi da brane svoj deo grada, a reakcijom francuskih snaga iz sastava KFOR-a tada je sprečeno krvoproliće.

Inače, glavni most na Ibru nalazi se na manje od 300 metara od spomenika knezu Lazaru u strogom centru Severne Mitrovice.

image