Srbija i Balkan

Petković pisao Lajčaku: Priština destabilizuje situaciju, nastavlja da zastrašuje Srbe

Priština je delima dokazala da je ne zanimaju ni pregovori, ni stavovi EU, niti život Srba, podvukao je direktor Kancelarije za KiM
Petković pisao Lajčaku: Priština destabilizuje situaciju, nastavlja da zastrašuje Srbe© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pismom je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka o upadu takozvane kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice u četiri opštine na severu KiM.

On je istakao da su oni namerno koristili duge cevi i punu ratnu opremu kako bi zastrašili civile i zaposlene, a zatim i zatvorili pet ekspozitura Banke poštanske štedionice.

On je u pismu upućenom Lajčaku, u koje je Tanjug imao uvid, zatražio da verodostojno izvesti države članice EU o destabilišućem delovanju Prištine i gaženju dijaloga i zatražio konkretne korake kojima bi se ubuduće svi jednostrani i nasilni akti Prištine onemogućili.

Petković je naglasio da je ova nova jednostrana akcija, u kojoj su bili angažovani i pripadnici specijalne jedinice tzv. ROSU, sastavljene isključivo od albanskih pripadnika, nastavak etnički motivisanog nasilja protiv Srba, kojom Priština ciljano remeti njihovu svakodnevicu i za njih namerno kreira nepodnošljive uslove za život.

Dodao je da je Priština upadom direktno zgazila autoritet EU, kao i da je to direktan atak na javno izneto očekivanje Lajčaka da je moguće da će u narednom periodu moći da sazove još jedan sastanak, a povodom odluke Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na KiM.

Međutim, Priština je delima dokazala da je ne zanimaju ni pregovori, ni stavovi EU, niti život Srba, naglasio je Petković podsetivši da je do upada u ekspoziture Poštanske štedionice na severu KiM došli svega tri dana nakon poslednje, sedme runde dijaloga u Briselu.

"Podsećam vas da je Priština tokom svih tih sastanaka uporno odbijala predlog Beograda da se strane obavežu da će odbaciti svaki jednostrani potez koji vodi eskalaciji. Time je i pred vama i vašim saradnicima otvoreno potvrdila šta je njen cilj, što je samo materijalizovala, nebrojenim po redu, jednostranim nasilnim aktom protiv Srba", naveo je Petković.

Kako je napisao, Srbija od Lajčaka traži da hitno i verodostojno izvesti države članice o svim navedenim činjenicama u vezi sa proteklih sedam rundi pregovora, da jasno označi Prištinu kao faktor destabilizacije u tom kontekstu i da deluje kako bi se svi njeni jednostrani i nasilni akti poništili i ubuduće onemogućili.

"Ukoliko to ne učinite, prištinski plan ubijanja Dijaloga suštinski će biti ispunjen, što će dodatno otežati ionako katastrofalan položaj Srba koji se nalaze pod prištinskom okupacijom i terorom", napisao je Petković.

Dodao je da je sada poslednji trenutak da se Priština onemogući da nadalje sprovodi ovakve jednostrane i eskalatorne mere i vrati se za pregovarački sto kako bi se pronašlo rešenje problema.

image