Srbija i Balkan

"Politiko": Gervala optužuje Rusiju i Srbiju da pripremaju novi rat na Balkanu

Ambasada Srbije u Vašingtonu saopštila je da određeni akteri u regionu pokušavaju da stvore neistinit narativ kako bi ostvarili svoje političke interese
"Politiko": Gervala optužuje Rusiju i Srbiju da pripremaju novi rat na Balkanuwww.globallookpress.com © Lev Radin

Ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Donika Gervala Švarc izjavila je da se teritorijalne ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina ne zaustavljaju na Ukrajini i da bi samo pobeda Kijeva mogla da obezbedi stabilnost na Balkanu, prenosi "Politiko".

Rusija bi mogla da podstakne napetosti na Balkanu, tvrdi Gervala, i da izazove novi rat, koji bi Zapad onemogućio ukoliko pobedi u ratu u Ukrajinu.

"Putinova strategija je da ometa Zapad izazivanjem raznih sukoba", rekla je ministarka, iz čega je izvukla zaključak da bi "Rusija pozdravila još jedan rat na Balkanu".

"Kosovo" je posebno primamljivo za Putina, dodala je, jer napredak ove zemlje podriva njegov argument da Zapad nije u stanju da pomogne zemljama bivšeg istočnog bloka.

"Putin svake nedelje govori o Kosovu", dodala je. "Ne radi se o geopolitičkom značaju Kosova, već o tome da je Kosovo uspešna priča Zapada i SAD, priča o uspehu NATO-a i uspešna priča evropskog Zapada", smatra ona.

Ali, činjenice govore suprotno. Sa takozvanog Kosova nisu proterani samo Srbi, već se, sve više, iseljavaju i Albanci.

Upozorenje Gervale-Švarc dolazi u trenutku kada evropske države u susedstvu Rusije izražavaju zabrinutost zbog "pretnje od Putinove agresije."

Prošle nedelje, Švedska je optužila Moskvu da gaji pretenzije ka strateški značajnom ostrvu Gotland.

Finski premijer Peteri Orpo tvrdi da Rusija već napada svoje susede koristeći "hibridnu taktiku".

Evropska unija je osudila Rusiju zbog uklanjanja bova sa rečne granice sa Estonijom.

Za to vreme, piše "Politiko", srpska vlada se zbližava sa Moskvom i "poriče genocid u Srebrenici." Beograd je pokrenuo i kampanju lobiranja protiv rezolucije Skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici.

I SAD i EU su zabrinute da bi Srbija mogla da se odluči da vojno povrati "Kosovo", dodaje ovaj list, optužujući predsednika Srbije da "koketira sa retorikom o 'velikoj Srbiji'", koja obuhvata i Bosnu i Hercegovinu.

Neke ruske vojne grupe su već prisutne u regionu, dodaje ovaj list.

Stejt department je saopštio da podržava dijalog koji vodi EU o takozvanom Kosovu "kao put za postizanje mirnih i produktivnih odnosa".

Srbija i Rusija demantuju optužbe koje dolaze sa "Kosova" i kažu da žele mirno rešavanje napetosti.

Ambasada Srbije u Vašingtonu, prenosi "Politiko", navela je u saopštenju da "određeni akteri u regionu pokušavaju da stvore neistinit narativ kako bi ostvarili svoje političke interese", ali da se Srbija "odlučno protivi bilo kakvom regionalnom sukobu".

image