Srbija i Balkan

Ucena iz Prištine: Bez sankcija za Srbiju nema nastavka dijaloga

Ideja prištinskih vlasti da nateraju međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Srbiji pokazuje koliko nisu svesne realnosti, ocenjuju analitičari
Ucena iz Prištine: Bez sankcija za Srbiju nema nastavka dijaloga© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Stav predstavnica prištinskih institucija Vljose Osmani i Donike Gervale da bez sankcija za Srbiju nema razloga za dijalog, analitičari smatraju "nesprovodivim", piše "Albanijan post".

Bivši poslanik Pokreta Vetevendosje Afrim Kasoli smatra da tzv. Kosovo u ovoj fazi nema politički i diplomatski kapacitet da odbije dijalog.

Važno je da se Priština maksimalno angažuje u diplomatskom aspektu kako bi iskoristila situaciju nastalu posle dešavanja u Banjskoj i poboljša međunarodni položaj države, ocenio je Kasoli.

A da bi ovi ciljevi bili kapitalizovani, prištinske vlasti, smatra Kasoli, moraju da sarađuju sa saveznicima.

Zahtev Prištine da se uvedu sankcije Srbiji, a potom pregovara nije podržao ni nemački ambasador na KiM Jern Rode. Prema njegovim rečima, reč je o apsolutnom i ne baš realnom zahtevu.

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Anton Beriša opisao je novi stav koji su iznele prištinske zvaničnice kao nekoherentan i, pre svega, dezorijentišući.

"Uloga koju su Osmani i Gervala preuzele da pokažu SAD i EU kako treba da se ponašaju sa Srbijom dovela je Kosovo pod sankcije, a bojim se da će ovakvim ponašanjem relativizovati postupke Srbije i omogućiti im da izađu iz ove situacije, iako je to bila odlična prilika za Kosovo da srpsko ludilo pretvori u unapređenje naše pozicije u međunarodnoj areni".

Bivši prištinski pregovarač Avni Arifi kaže da, s obzirom da je međunarodna zajednica pozvala na nastavak dijaloga i posle Banjske, pokazuje da će se pitanje KiM rešavati za pregovaračkim stolom, a da tzv. Vlada Kosova mora da odluči da li joj je cilj da još više izoluje "Kosovo u odnosu na evroatlantske partnere ili da da pravac normalizaciji i postane deo integracionih procesa".

image