Srbija i Balkan

Šefica UNMIK-a posetila KBC Kosovska Mitrovica: Predstavljena humanitarna katastrofa

Iz uprave KBC-a su zatražili veće angažovanje međunarodnih misija kako bi se redovno snabdevali lekovima
Šefica UNMIK-a posetila KBC Kosovska Mitrovica: Predstavljena humanitarna katastrofa© Chris McGrath/Getty Images

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade posetila je Kliničko-bolnički centar (KBC) Kosovska Mitrovica gde je sa upravom te institucije razgovarala o katastrofalnoj humanitarnoj situaciji u kojoj se nalazi ta ustanova.

Na sastanku koji je trajao više od jednog sata predstavnici KBC Kosovska Mitrovica su upoznali Zijade sa situacijom vezanom za nestašicu gotovo svih lekova, kao i nedostatkom kiseonika i na teško stanje sa kojim se suočavaju pacijenti, prenosi "Kosovo onlajn".

Zatražili su veće angažovanje međunarodnih misija kako bi se bolnica u Severnoj Mitrovici kontinuirano snabdevala lekovima i materijalom potrebnim za lečenje pacijenata.

To pitanje će biti predstavljeno na predstojećoj redovnoj šestomesečnoj sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a, koja se održava 23. oktobra u Njujorku.

Podsećamo da je zbog jednostrane odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da zabrani ulazak srpske robe na teritoriju Kosova i Metohije situacija u KBC-u Kosovska Mitrovica alarmantna i da preti humanitarna katastrofa.

image