Srbija i Balkan

Alarmantno u KBC Kosovska Mitrovica: Nedostaje kiseonik, nema lekova i sanitetskog materijala

Načelnica Internog odeljenja, dr Bojana Bojković upozorava na tešku situaciju u KBC-u i apeluje na međunarodnu zajednicu, Euleks i vlasti u Prištini da omoguće rad, lečenje i život na Kosmetu
Alarmantno u KBC Kosovska Mitrovica: Nedostaje kiseonik, nema lekova i sanitetskog materijala© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Problemi u radu Internog odeljenja Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica bliže se humanitarnoj katastrofi, za najteže pacijente nedostaju lekovi, sanitetski materijal čak i infuzioni rastvori i analgetici, a najveći problem je trenutno nedostatak kiseonika, izjavila je načelnica tog odeljenja dr Bojana Bojković za "Kosovo onlajn".

"Pre svega imamo malo infuzionih rastvora, antibiotika, analgetika, a preko potrebna nam je primena kiseonika. Na našem internom odeljenju leče se pacijenti koji su u jako lošem stanju i to ne samo iz našeg grada već i iz unutrašnjosti Kosova i Metohije. Za njihovo lečenje je neophodan kiseonik", ukazala je dr Bojković.

Internistička služba KBC Kosovska Mitrovica poseduje koronarno odeljenje i poluintenzivnu jedinicu, gde se leči uvek veliki broj pacijenata, ali je u poslednjih nekoliko nedelja opao i broj pregleda, i broj ležećih pacijenata.

Po rečima dr Bojković, vrlo je teško boriti se sa ovom situacijom jer osim što su ograničeni u pružanju pomoći pacijentima, nailaze i na njihovo nerazumevanje, što je pak normalno jer svi imaju pravo na lečenje bez obzira da li se leče u Srbiji ili na Kosmetu.

Da bi se ova alarmantna situacija što pre rešila, načelnica apeluje pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks i vlasti u Prištini da im se omogući rad, lečenje, život.

"Nadam se da će čuti apel jer ovo zaista jeste humanitarna katastrofa zato što predstavlja zabranu ostvarivanja prava na život, lečenje, rad na ovim prostorima. Naš direktor i uprava se veoma trude i apelujemo pre svega na međunarodnu zajednicu, Euleks, vlasti u Prištini da omoguće rad, lečenje i život na ovim prostorima", poručila je dr Bojković.

image