Srbija i Balkan

Knežević najavio tužbu protiv "Jutarnjeg lista": Ne spremam hapšenje Đukanovića

Ovo targetiranje doživljavam veoma ozbiljno, jer ono ima za cilj da doprinese daljem podizanju tenzija i vrlo mogućim građanskim sukobima u Crnoj Gori, poručio je predsednik DNP-a
Knežević najavio tužbu protiv "Jutarnjeg lista": Ne spremam hapšenje ĐukanovićaGetty © Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Crne Gore Milan Knežević najavio je tužbu protiv hrvatskog "Jutarnjeg lista", zbog teksta objavljenog pod naslovom "Steže se obruč oko Đukanovića", u kome je on označen kao jedna od ključnih osoba koja "po nalogu Aleksandra Vučića" rukovodi akcijom hapšenja Mila Đukanovića.

"Zbog toga ću se narednih dana konsultovati sa svojim pravnim timom oko podnošenja tužbe protiv 'Jutarnjeg lista', jer njihova objava ima za cilj da izazove nemire i građanske sukobe u Crnoj Gori. I neka niko ne pomišlja da naše unutrašnje političke antagonizme može iskoristiti da ugrozi mir koji smo uspeli sačuvati i u mnogo težim vremenima", objavio je Milan Knežević na svom Instagram nalogu.

Knežević napominje da su tekst "Jutarnjeg" preneli svi mediji u Crnoj Gori, a u kojem je on označen kao jedna od ključnih osoba koja, kako navodi, po nalogu Aleksandra Vučića rukovodi akcijom hapšenja Mila Đukanovića.

"Osim što pomenuti tekst obiluje neistinama, glupostima, zluradošću, tabloidnošću, ipak je njegova namera opasnija i tendencioznija. A sve se dešava nakon saopštenog stava Predsedništva DNP–a o suspenziji podrške vladi Milojka Spajića kroz ispostavljene zahteve među kojima je izglasavanje Rezolucije o genocidu Jasenovcu", naveo je Milan Knežević.

Ističe da je u svom dosadašnjem političkom angažmanu jasno i beskompromisno saopštavao svoje stavove, vodio političke borbe, robijao zbog svojih uverenja, grešio u nekim situacijama, primao i zadavao udarce.

"Mnogima nisam simpatičan, kod mnogih izazivam i agresiju, ali ono što je sigurno, svoje političke protivnike sam isključivo posmatrao kao 'političke; i nikako drugačije. Među njih spada i Milo Đukanović, o čijoj politici i njenoj pogubnosti po Crnu Goru mislim sve najgore. Uostalom, to sam mu i u lice saopštavao pred čitavom crnogorskom javnošću. Ipak, bez obzira na moj stav o Milu Đukanoviću, sve i da imam, a nemam nikakve institucionalne mehanizme, ne bih radio ono što su drugi radili meni", napisao je Milan Knežević.

Nije se, ističe, oglašavao, niti "euforisao", ni kad su uhapšeni njegovi progonitelji, jer nije vaspitavan da uživa u tuđoj muci makar se, kako navodi, radilo i o mojim dželatima.

Verovatno je ovo, kaže, pogrešan stav, jer bi revanšizam bio potpuno logičan nakon svega što je preživeo sa svojom porodicom, ali bi, ukazuje, onda u tom slučaju bio isti kao oni protiv kojih se borio.

"Policija, tužilaštvo i sudovi treba da rade svoj posao bez zloupotreba, i da svakog, uključujući Mila Đukanovića i mene, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore procesuiraju ako za to imaju osnova", poručio je Knežević.

On je naglasio da spektakle za javnost i ponižavanja ljudi nikada bije podržavao, i podsetio da je on sam prošao kroz taj špalir nekoliko puta", dodavši da je i to nekima malo bilo pa su mu, prema njegovim rečima, hapsili majku i brata kako bi izazvali njegovu reakciju.

"Zato ovo targetiranje 'Jutarnjeg lista' doživljavam veoma ozbiljno, jer ono ima za cilj da doprinese daljem podizanju tenzija i vrlo mogućim građanskim sukobima u Crnoj Gori. Nijedna funkcija, ni jedan mehanizam moći, nije vredan jedne suze, a kamo li kapi nečije krvi", zaključuje Knežević.

image