Srbija i Balkan

Dodik: Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, sporazum do kraja juna

Milorad Dodik je rekao da će do kraja juna Republika Srpska Federaciji BiH ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, koji će sadržavati i analitički deo o ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma
Dodik: Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, sporazum do kraja junaGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, jer je u državnu zajednicu BiH unela svoju teritoriju, nadležnosti i samostalnost.

Dodik je rekao da će do kraja juna Republika Srpska Federaciji BiH ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, koji će sadržavati i analitički deo o ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mi smo rekli da ćemo do 30. juna to uraditi i uradićemo. Do kraja juna mi ćemo napraviti analizu kraha Dejtonskog sporazuma koji je ostao samo u segmentima. Mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji i reći ćemo da mi ne možemo da ostanemo u toj zajednici u koju smo ranije uneli svoju teritoriju, svoju nadležnost i samostalnost. Imamo pravo na to, bez obzira što Amerikanci izmišljaju i misle da ih se neko boji. Nisu oni bezopasan protivnik, znaju oni svašta uraditi, ali to ne znači da su u pravu", istakao je Dodik.

On je podsetio da je Vlada Republike Srpske danas donela odluku da imenuje Radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju sa FBiH, rekavši da Srpska ima pravo na tu inicijativu koja je zasnovana na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ovi principi iz Ženeve i Njujorka su rekli da je Republika Srpska faktor i subjekt i strana Dejtonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska je zadržana kao strana koja može zajedno sa FBiH da čak menja Dejtonski sporazum i nijedna druga struktura to ne može", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da za sve što bi se uradilo u BiH neophodan je sporazum Republike Srpske i FBiH, da li da se koncentriše ili da se razdruži.

"Mi računamo da će to FBiH dočekati na zvono, da će negativno postupati, ali razumemo zašto, jer oni žele od Parlamentarne skupštine BiH da naprave parlament i skupštinu koja odlučuje, a to je zbir parlamenata i to nije uobičajen parlament, a od Saveta ministara pokušavaju da naprave vladu BiH. Ni jedno, ni drugo nije tačno", naglasio je Dodik.

Da je neko mislio da BiH treba da bude ozbiljna država, istakao je Dodik, onda ne bi pravio Parlamentarnu skupštinu.

"Mi u kontinuitetu održavamo sednice, donosimo zaključke, radimo smišljeno da se akumulira to nezadovoljstvo i da se kroz analitički pristup vidi da mi 10 godina na to upozoravamo, a da niko to neće realno da prihvati", zaključio je Dodik. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Palama sa načelnikom ove opštine Boškom Jugovićem.

image