Srbija i Balkan

Crna Gora: Duško Knežević neće iz pritvora da svedoči o aferama Mila Đukanovića

Knežević je odbio da govori o aferama "Ničija kuća" i "Prvi milion" Mila Đukanovića, i poručio da glavni specijalni tužilac Novović treba da uspostavi kontakt sa njim ukoliko želi da reši ove slučajeve
Crna Gora: Duško Knežević neće iz pritvora da svedoči o aferama Mila Đukanovića© R.R./ATAImages

Vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, koji je krajem prošlog meseca izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, branioci su danas posetili u zatvoru u Spužu, nakon jučerašnjeg saslušanja specijalnog državnog tužioca u podgoričkom Višem sudu.

Knežević je advokatima rekao da je na saslušanju odbio da govori o aferama "Ničija kuća" i "Prvi milion" Mila Đukanovića, i poručio da glavni specijalni tužilac Novović treba da uspostavi kontakt sa njim ukoliko želi da reši ove slučajeve.

Kneževićev advokat Marko Ivanović je nakon poste rekao da njegov branjenik tvrdi da je odveden iz Spuškog zatvora bez poziva, i da mu je samo rečeno da mora odmah da se spremi da ide u sud, gde ga je čekao njegov branilac Medojević koji mu je objasnio da je zbog hitnosti slučaja moralo tako da se reaguje, a da oni nisu imali drugog načina da ga obaveste.

"Tužiteljka ga je obavestila da je tu u svojstvu građanina i da treba da odgovori na pitanja vezano za slučajeve koji su još u fazi uviđaja, a u pitanju su poznate afere 'Ničija kuća' i 'Prvi milion', te povezanost Mila Đukanovića sa kastodi računom", rekao je advokat.

Ivanović je dodao da je Knežević odbio da se izjašnjava po tim predmetima, i da je pred tužiocem ponovio isto što je nedavno rekao medijima, da neće odgovarati na pitanja dok je u zatvoru u Spužu, a posebno ne kao svedok protiv drugih lica, jer ne želi da ponovo bude iskorišćen i zloupotrebljen, kao što je već bio politički iskorišćen za borbu protiv Mila Đukanovića i rušenje njegovog režima.

Duško Knežević je saslušan juče u prisustvu sudije Višeg suda, ali pred tužiocem iz SDT-a, a odlukom sudskog veća za njega ostaje na snazi ranija odluka o istražnom pritvoru.

Knežević je ranije ove sedmice u prvom oglašavanju po izručenju u intervjuu za RTCG rekao da je spreman da ponudi nove informacije i dokaze u vezi sa poslovima bivšeg predsednika Mila Đukanovića, ali ne dok je u zatvoru.

Protiv Duška Kneževića je u Crnoj Gori podignuto više optužnica – između ostalog za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Knežević negira sve optužbe i tvrdi da je reč o političkom progonu.

image