Srbija i Balkan

Da li je Duško Knežević žrtva ili najveći izazov za crnogorsko društvo?

Jako je važno da nadležni organi osiguraju punu bezbednost Kneževića i svih drugih učesnika u ovom postupku, ističu sagovornici crnogorskih medija
Da li je Duško Knežević žrtva ili najveći izazov za crnogorsko društvo?© FOTO TANJUG/ MEDIABIRO

Izručenje biznismena Duška Kneževića uzdrmalo je, ali i podelilo Crnu Goru, jer dok jedni smatraju da on ne može da bude žrtva, drugi, pak, navode da bi ovaj slučaj mogao biti najveći izazov za crnogorsko društvo.

Ono u čemu se slažu je da je neophodna procena bezbednosti Kneževića u Crnoj Gori budući da su ga i škaljarski i kavački kriminalni klanovi pominjali u negativnom kontekstu.

Knežević je juče izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, čiji je, takođe, državljanin, a Viši sud mu je sinoć potvrdio pritvor na osnovu odluke donete nakon raspisivanja poternice.

Podgorički Viši sud je, početkom 2020. godine, potvrdio optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je, navodno, sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 evra.

Optužnici protiv Kneževića je prethodila afera "Koverta", kada je početkom 2019. godine objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, predaje, kako je tvrdio, 97.500 evra.

Knežević je tvrdio da je reč o novcu za finansiranje izborne kampanje tadašnje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa tadašnjim liderom DPS-a i predsednikom države, Milom Đukanovićem.

U septembru iste godine objavio je više audio snimaka razgovora sa tadašnjim generalnim sekretarom VDT Nenadom Vujoševićem o navodnom postojanju korupcije u tužilaštvu. Jedan od tih snimaka je objavio u danu kada je jedan od inkriminisanih tužilaca, Ivica Stanković, izabran za vršioca dužnosti VDT-a, s obzirom na to da mu je istekao mandat, a bio je jedini kandidat za tu poziciju.

Advokat Veselin Radulović kaže da je na crnogorskom tužilaštvu sada da proceni da li bi iskaz Duška Kneževića doprineo otkrivanju kriminalne organizacije.

Novinar i urednik portala "Biznis CG" Predrag Zečević kaže da je u kontaktu sa Kneževićem i da on ima jake dokaze, te da bi ovaj slučaj mogao biti najveći izazov u crnogorskom sudstvu.

Radulović smatra da je izručenje Kneževića dobra vest i za njega i za građane. Međutim, da bi Duško Knežević postao svedok saradnik, objašnjava on, tužilaštvo treba da proceni da li bi njegov iskaz doveo do određenih počinilaca krivičnog dela.

"Treba doći do procene da bi taj njegov iskaz koji bi dao doprineo otkrivanju drugih počinilaca i kriminalne organizacije, odnosno da njegov iskaz bude od pretežnijeg interesa nego krivično gonjenje njega samog", istakao je on u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" i dodao da taj status Knežević može steći sve do okončanja glavnog pretresa.

Posebno je objasnio da se postupak ne može zasnivati samo na izjavi svedoka saradnika, te da se moraju pružiti dokazi.

"Ako bude želeo da bude svedok saradnik, on će morati da pruži nešto više od priče o plavoj torbi, moraće da pruži konkretne dokaze”, kaže Radulović.

Poštujući pretpostavku nevinosti, Radulović ističe da je krajnje neprimereno da određeni političari predstavljaju Kneževića kao borca za pravdu koji će da "odseče glavu kriminalnoj hobotnici" i da uradi nešto spektakularno. Smatra da od Kneževićeve volje nije moglo da zavisi da li će biti izručen Crnoj Gori.

"On se prikazuje kao žrtva bivšeg režima. Ja lično u to ne verujem. On je imovinu stekao zahvaljujući konekcijama sa bivšim režimom i stekao je na prilično sumnjiv način, tako da se teško može predstaviti kao žrtva tog sistema i režima", smatra advokat.

Naglašava da je jako važno da nadležni organi obezbede punu bezbednost Duška Kneževića i svih drugih učesnika u ovom postupku ako postoji procena nadležnih organa da su ugroženi.

Predrag Zečević smatra da je život Duška Kneževića ugrožen zbog navoda iz skaj prepiski, te da ga i škaljarski i kavački klan pominju u negativnom kontekstu.

"Ovaj slučaj je najveći izazov u istoriji crnogorskog sudstva jer bi on mogao da pokrene veće optužnice, i mogao bi da optuži za neke stvari porodicu Đukanović", kaže Zečević.

Ističe da ako Knežević nije doneo čuvenu plavu torbu iz Londona, onda je u ozbiljnom problemu.

"Ja sam u kontaktu sa gospodinom Kneževićem i siguran sam da on ima jake dokaze... Citiraću bivšeg premijera Abazovića - kreće finale, uzmite kokice", rekao je Zečević.

Za njega je jako dobar potez vlade koja razmišlja o poravnanju sa Kneževićem. Ističe da Knežević nije došao samo da se brani, već i da napada.

Zečević kaže da je Knežević čekao pet godina da dođe u Crnu Goru jer nije imao poverenja u sudstvo i u vlast.

"Čovek sada veruje sistemu On je mogao da uloži dodatne žalbe i odugovlači. Nije iskoristio sva pravna sredstva", kazao je Zečević.

image