Srbija i Balkan

Ministar privrede i preduzetništva Srpske: Parlament i Vlada RS doneće odluku o razdruživanju

Vlada Republike Srpske imenovala je juče Radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH
Ministar privrede i preduzetništva Srpske: Parlament i Vlada RS doneće odluku o razdruživanjuGetty © ccr_358

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je danas da Radna grupa koju je imenovala Vlada Srpske ima zadatak da u narednih 30 dana napravi predlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH.

Mitrović je rekao da će se predlog sporazuma potom naći pred Vladom Srpske, a zatim ide u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja će doneti konačan sud o tome.

"Rezolucija o Srebrenici je prouzrokovala našu reakciju. Ovo je, prije svega, iznuđena reakcija. Potezi koje trenutno preduzima političko Sarajevo teraju nas da izađemo iz BiH, ali ne i da odemo. Mi ostajemo na našem prostoru. Ovo je naša zemlja, mi smo tu i opstaćemo", rekao je Mitrović u Vlasenici.

On je istakao da predstavnici vlasti žele da se bore za Republiku Srpsku i nemaju pravo da dozvole da, pre svega Sarajevo, pa onda i celi svet, osude jedan narod zbog toga što je neko u određenom trenutku lišio života određeni broj lica, odnosno izvršio određene zločine.

"Zločini počinjeni u logoru Jasenovac nikada nisu bili predmet, ali nadam se da će i to doći na dnevni red UN. U Jasenovcu je bilo 700.000 žrtava, a u Srebrenici imamo par hiljada, pa je taj broj došao do 8.000. Neće me iznenaditi da u narednom periodu to bude 15.000", rekao je Mitrović.

Istakao je da su posljednja dešavanja, pored svih ovih aktivnosti u Sarajevu, uključujući i politički proces pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokazatelj da to nema veze sa pravom, niti sa ustavima BiH i Srpske.

Vlada Republike Srpske imenovala je juče Radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH.

image