Srbija i Balkan

CIK odbacio prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima; Cvijanović: Odluka podriva demokratiju BiH

SDS ne ispunjava uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice, obrazložila je Centralna izborna komisija svoju odluku
CIK odbacio prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima; Cvijanović: Odluka podriva demokratiju BiHGetty © Anadolu / Contributor

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbacila je prijavu Srpske demokratske stranke (SDS) za učešće na lokalnim izborima u oktobru.

SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice, rečeno je danas na hitnoj sednici CIK-a.

U odluci se navodi da su politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborima dužni da otvore poseban račun za finansiranje troškova kampanje, a račun otvara organ koji ovlasti politička stranka.

Osim SDS-u prijava za učešće na izborima odbijena je za još četiri političke stranke. Na sednici je usvojena odluka da CIK overi prijave u celosti za 82 političke stranke i za još 35 delimično, navodi Srna.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka CIK-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u i da se tom odlukom podrivaju temelji demokratije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijanovićeva je za Srnu rekla da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim licima, a na primeru SDS-a se vidi i političkim subjektima, bez bilo kakve sudske presude, već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji.

"Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv CIK-a ništa drugo do poluga u rukama stranaca", smatra Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se, kako je navela, "u podaničkom maniru" samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS i da je CIK tako olako pristao da onemogući ravnopravno učešće svih političkih subjekata u izbornom procesu.

"Ovo je brutalni napad na demokratiju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmene krivičnog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umesto institucija koje su za to ovlašćene i po Ustavu i po zakonu", rekla je Cvijanovićeva.

image