Srbija i Balkan

Varljiva sreća: Kurtijevi izabranici pobedili u Preševu, u Bujanovcu potučeni do nogu

Kurti ovog proleća ima pune ruke posla, u Severnoj Makedoniji njegov savetnik izabran je za poslanika, na jugu Srbije podržao je samo jednu albansku partiju, ostali predstavnici Albanaca izjavili da to nije u redu  
Varljiva sreća: Kurtijevi izabranici pobedili u Preševu, u Bujanovcu potučeni do nogu© Antonio Ahel/ATAImages

Ardita Sinani, savetnica premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, odnosno Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, koju je predvodila u Preševu, osvojila je najviše glasova odnosno mandata na lokalnim izborima u ovoj opštini sa albanskom većinom na jugu Srbije.

Partija Ardite Sinani osvojila je 11 mandata u budućem opštinskom parlamentu.

Posle nedavnih izbora u Makedoniji, kada je takođe Kurtijev savetnik, Bekim Đoku, postao poslanik, pobeda Ardite Sinani u Preševu, još jedan je uspeh Kurtijevih kadrova u regionu.

Mada, što se Makedonije tiče, Samoopredeljenje kosovskog premijera tamo je podržalo opozicionu koaliciju VLEN, a kako VMRO DPMNE u Sobranju zajedno sa koalicijom ZNAM Maksima Dimitrievskog ima apsolutnu većinu, 65 od 120 poslanika, može se ispostaviti da je Kurtijev uspeh u Makedoniji tek – pirova pobeda.

Iza Partije za demokratsko delovanje u Preševu ostali su Alternativa za promene i Demokratska partija Albanaca koje su osvojile po osam mandata.

Pokret za reforme Samija Salihua osvojio je šest mandata, Alijansa za dolinu Armenda Alijua i Ilira Sadrijua tri, Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija i lista SNS-a po jedno mesto.

Šta će biti u Preševu, da li će Kurtijeva savetnica postati gradonačelnica, ostaje da se vidi, tek, Ardita Sinani na jednom od predizbornih skupova, Kurtija je  nazvala "premijerom Albanaca Preševske doline". 

U noći posle izbora, Sinani je okupljenim pristalicama u centru Preševa prenela "srdačne pozdrave od premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija", a okupljeni su onda počeli da uzvikuju Kurtijevo ime.

Sam Kurti, pred lokalne izbore u Srbiji, u Preševu je podržao samo Partiju za demokratsko delovanje, odnosno kanidaturu svoje savetnice, a isto je uradio i u Bujanovcu. Za taj potez kosovskog premijera, čelnik Alternative za promene i kandidat za gradonačelnika Preševa Visar Mehmeti rekao je da je "uznemirio političku scenu i potencijalne birače".

Kurtijeva podrška samo jednoj od šest albanskih partija na izborima u Preševu izazvala je salvu reakcija.

Pomenuti Mehmeti rekao je da će se "razdor, bez sumnje posejati", a kandidat za gradonačelnika Preševa iz Pokreta za reformu, Sami Salihu dodao je da Kurtijeva podrška samo jednom političkom subjetku "ne služi jačanju lokalne drmokratije u Preševskoj dolini". 

"Za lokalnu samoupravu konkurs je interni. Intervencija podriva demokratiju", dodao je Salihu.

Reagovao je i Nagip Arifiji, predsednik Opštine Bujanovac, lider Demokratske stranke. 

"Premijer Republike Kosovo treba da pozove Albance da izađu i glasaju i normalno da glasaju po svojoj želji i umu. Ali, ne i da se raspisuje za kojeg subjekta ili kojeg kandidata glasati", rakao je Arifiji. 

Inače, poslednjih godina na vlasti u Preševu smenjivali su se Partija za demokratske delovanje i Alternativa za promene. 

I dok je u Preševu pobedio, Kurti, odnosno Partija za demokratsko delovanje koju je podržao, u Bujanovcu su potučeni do nogu.

Kandidat Partije za demokratske delovanje Ragmi Mustafi, savetnik potpredsednika privremenih prištinskih institucija Besnika Besljimija, osvojio je u Bujanovcu najmanje glasova od svih albanskih stranaka koje su učestvovale na izborima. 

Posle izbora u Bujanovcu Šaip Kamberi, koga je na  poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji takođe podržao Kurti,  rekao je da je rezultat zabrinjavajući, ali da su "izbori uvek samo bitka" i da "ne označavaju kraj istorije".

Inače, u Bujanovcu je pobedio opozicioni Front za promene sa 19,17 posto glasova, drugi je Pokret za demokratski progres sa 17,53. taj pokret je u prethodnom sazivu, zajedno sa Demokratskom partijom i Partijom za demokratsko delovanje bio na vlasti u Bujanovcu.

Što se albanskih partija tiče, Demokratska partija osvojila je 13,53, a Partija za demokratsko delovanje iza koje je stao Aljbin kurti tek 11,59 posto.

Stopama Kurtija na jugu Srbije pred izbore krenuo je i jedan od lidera koalicije VLEN koju je u Severnoj Makedoniji podržalo Samoopredeljenje, Biljalj Kasami koji je pozvao Albance da podrže Arditu Sinani, odnsno Ragmija Mustafija, navodeći da su oni "kadnidati sa čisto albanskom agendom".

U Preševu, su se Albanci odazvali pozivu Kurtija i Kasamija, ali ono što se desilo u Bujanovcu, stvarno je, što reče Kamberi, zabrinjavajuće. Za Kurtija i Kasamija.

Ovo posebno zbog toga što je Ragmi Mustafi, Kurtijev kandidat za gradonačelnika Bujanovca pred izbore izjavio da je prisustvo "kosova" u Bujanovcu neophodno za Albance" i da su netačne tvrdnji da Aljbin Kurti nastoji da podeli albansko društvo mešanjem u izbore suseda.

image