Srbija i Balkan

Kurti sa Kamberijem i kandidatima za gradonačelnike Preševa i Bujanovca

Razgovaralo se, kažu, o "proširenju podrške" prištinskih vlasti opštinama koje separatisti nazivaju "preševskom dolinom"
Kurti sa Kamberijem i kandidatima za gradonačelnike Preševa i Bujanovca© Andreas Gora - Pool/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se juče sa jedinim albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, kao i kandidatima za gradonačelnike Preševa i Bujanovca, Arditom Sinani i Ragmijem Mustafijem.

Razgovor je kako se navodi u saopštenju za javnost koje prenosi "Albanijan post", bio fokusiran na "političku i bezbednosnu situaciju u regionu".

U saopštenju se dodaje da je tema razgovora bila i mogućnost proširenja podrške Albancima "preševske doline".

Albanci u "preševskoj dolini", kako se ističe, i dalje imaju nepokolebljivu podršku "Vlade Kosova u suočavanju sa diskriminacijom opresivne politike Beograda prema albanskoj zajednici".

Da opresija postoji, ali u suprotnom smeru, možda najbolje svedoči činjenica da je pomenuti Ragmi Mustafi (donedavno gradonačelnik Preševa) inače savetnik Kurtijevog pomoćnika Besnika Bisljimija kao i bivši predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji – pre dve godine u Kapitol Hilu i Stejt departmentu lobirao da "preševska dolina", kako separatisti vole da zovu južne srpske opštine, postanu deo pregovora između Beograda i prištinskih vlasti. Po istim hodnicima je u iste svrhe lobirao i Kamberi.

"Preševska dolina", dakle, nije geografski, već politički termin koji koriste Albanci za Bujanovac i Preševo, kojima se nekada dodaje i Medveđa, a većina albanskih političara ne krije da je njihov cilj da protivustavno ocepe te opštine i pripoje ih samoproglašenom "Kosovu". 

Šta će u ovakvoj družini Šaip Kamberi, poslanik koji se prilikom preuzimanja dužnosti zakleo da će čuvati Ustav Srbije, odnosno teritorijalni integritet zemlje – možemo da pretpostavimo.

image