Srbija i Balkan

Smena u Preševu: Koja je razlika između Šćiprima Arifija i Ragmija Mustafe?

Devet meseci neodržavanja skupštinskih sednica, kao i to što vladajuća Alternativa za promene nema većinu, doveli su do raspuštanja skupštine i formiranja Privremenog organa
Smena u Preševu: Koja je razlika između Šćiprima Arifija i Ragmija Mustafe?© NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Šćiprim Arifi više nije predsednik opštine Preševo, a, nakon raspuštanja tamošnje skupštine opštine, vlast u ovom mestu vodiće Privremeni organ na čijem čelu će, prema odluci Vlade Srbije, biti Ragmi Mustafa, a članovi Tefik Bajrami, Sami Saljihu, Škembim Veljiu i Branko Trajković.

U rešenju o raspuštanju Skupštine opštine Preševo koje je donela vlada, navodi se da će Privremeni organ obavljati "tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine opštine Preševo i izvršnih organa Opštine utvrđene zakonom i Statutom opštine, do konstituisanja Skupštine i izbora izvršnih organa opštine nakon održanih izbora".

A izbori na kojima će se odlučiti politička sudbina ovog mesta, održaće se kada i beogradski izbori - 2. juna – kada će glasati sve opštine i gradovi u kojima se nije glasalo 17. decembra.

Arifiju, međutim, teško pada što će morati da se oprosti od fotelje, pa se od vlasti rastavio uz prilično teške optužbe.

"Juče u ponoć autoritarna vlast u Beogradu, samovoljno i bez ikakve zakonske procedure, kao i bez ikakvog zvaničnog saopštenja, srpski i antialbanski režim, nastavljajući tradiciju Miloševića iz 90-ih, nasilno me je skinuo sa pozicije Predsednika opštine Preševo. Istovremeno, ovaj nasilni antialbanski režim je uspostavio privremenu vlast do sledećih izbora", naveo je Arifi na Fejsbuku, dovodeći svoju smenu u vezu sa navodnim Vučićevim "javnim pretnjama Albancima Preševske doline", ali i činjenici da mu je izrečena presuda za isticanje albanske nacionalne zastave 28. novembra.

On je dodao da su za njegovu smenu odgovorni i Albanci "srbofili", koji su davali "bespoštednu podršku", te da se na sve požalio i "međunarodnim partnerima iz SAD i EU".

Činjenice, međutim, govore da je već odavno bilo krajnje vreme da se reši potpuno nestabilna politička situacija u Preševu, budući da tamošnja vlast još od letos nema većinu i da skupština nije zasedala čak devet meseci, iako Zakon o lokalnoj skupštini propisuje da mora da održava sednicu najmanje jednom u tri meseca. Ukoliko nije tako, raspušta se skupština opštine i usled toga "pada" i predsednik opštine, te opštinom dalje upravlja privremeni organ.

Da je upravo to i razlog zbog koga je u Preševu uvedena privremena uprava, potvrdio je i Mustafa. On je u izjavi za medije primetio da su vanredni izbori mogli da budu održani i 17. decembra, i da je za to postojao pravni osnov "ali Vlada Srbije iz nekog razloga nije htela da ranije uvede privremeno stanje i imenuje Privremeni organ".

Dodao je i da dosadašnji predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi nije želeo da pošalje predstavnika svoje partije Alternativa za promene u Privremeni organ, zbog čega je DPA, kao druga najjača stranka u Skupštini, dobila dva poslanika, rekao je Mustafa.

Osim njega, u Privremenom organu su Tefik Bajrami iz DPA, predsednik Pokreta za reforme Sami Salihu, Škembim Veliju iz Partije za demokratsko delovanje i Branko Trajković iz SNS.

Šćiprim Arifi osuđen je, inače u sudu u Vranju na novčanu kaznu od 470 evra zbog postavljanja albanske zastave na stranačke kancelarije u Bujanovcu 27. novembra 2022. godine, dan uoči godišnjice nezavisnosti Albanije.

U odluci je navedeno da su on i njegova stranka oglašeni krivim jer su 27. novembra 2022. godine u 21.05 "podigli zastavu strane zemlje Albanije, a nisu podigli zastavu Srbije".

Ovim su, naveo je sud, Arifi i njegova stranka prekršili zakon koji reguliše upotrebu zastave i drugih nacionalnih simbola Srbije.

I predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi istakao je juče zastavu Albanije na zgradi Opštine Preševo, a pre toga je poručio da je postavlja već sedmi put i zahvalio se svima koji mu pružaju podršku, tražeći da podrška ne izostane i u budućnosti, prenosi portal "Bujanovačke".

Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, u kome se u članu 8. propisuje način isticanja simbola druge države.

"Grb, odnosno zastava strane države mogu se isticati u Republici Srbiji samo uz grb, odnosno zastavu Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno", navodi se u Zakonu.

Ko je ko u Preševu?

Arifi, osim što je očigledno uživao u provociranju Srba i Srbije, između ostalog nije ništa bolje odnose nije imao ni sa "društvom" preko administrativne linije, te je tako predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nazivao "prevarantom i razjediniteljem", i nazivao ga albanskim Zelenskim i prvim albanskim premijerom koji je otvoreno antiamerički nastrojen i huška protiv SAD i zapadnih interesa.

Prošle godine Šćiprim Arifi zavadio se i sa Nacionalnim savetom Albanaca zbog navodne zloupotrebe sredstava privremenih prištinskih institucija. Jedna od njegovih vizija je, kako je ranije govorio, "promena granica" i ujedinjenje " Preševske doline" sa "Kosovom".

Mustafa je, inače, bivši predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, a osim što je poznat i kao bivši gradonačelnik Preševa, znamo ga i jer je bio i gost prijema koji je usred Beograda organizovan na dan proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova, a kome je, između ostalih prisustvovao i Šaip Kamberi, jedan od sedam poslanika koji u Narodnoj skupštini nastupaju samostalno. Bio je jedan od predstavnika Albanaca koji su putovali u Vašington tražeći od Amerike da Albancima u Srbiji bude obezbeđeno "sve što imaju Srbi na Kosovu".

On je 16. januara 2013. godine zajedno sa odbornicima u lokalnom parlamentu izglasao početak legalizacije spornog spomenika pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije su 20. januara 2013. godine uklonili spomenik.

Krajem prošle godine, Mustafa je potvrdio da je imenovan na mesto političkog savetnika prvog potpredsednika privremene vlade u Prištini Besnika Bisljimija. Na izborima 17. decembra njegova Demokratska partija Albanaca, kao i Kamberijeva Partija za demokratsko delovanje, formirali su koaliciju za nastup na parlamentarnim izborima.

image