Srbija i Balkan

EU traži da Beograd dozvoli Svečlji da dođe u centralnu Srbiju

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova je planirao da poseti Bujanovac, Preševo i Medveđu
EU traži da Beograd dozvoli Svečlji da dođe u centralnu Srbiju© Antonio Ahel/ATAImages

Zvaničnici Evropske unije (EU) pozvali su Srbiju da ministru unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalu Svečlji dozvoli da poseti jug centralne Srbije.

Svečlja je, inače, planirao da poseti Bujanovac, Preševo i Medveđu, opštine koje Albanci s Kosmeta nazivaju "Preševskom dolinom", ali mu to vlasti nisu dozvolile nakon čega je on zapretio upotrebom principa reciprociteta.

"Poseta kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjala Svečlje Srbiji najavljena je u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama iz dijaloga. Zato Srbija treba da dopusti da se to omogući", naveo je u pisanoj izjavi portparol EU Peter Stano.

U okviru dijaloga, navodi Radio Slobodna Evropa, postoji dogovor između Srbije i "Kosova" o poseti zvaničnika "ovih država jednoj ili drugoj zemlji". Medij očigledno, slabo poznaje geografiju, budući da ne zna da je reč o jednoj te istoj zemlji, u kojoj je Kosmet samo južna pokrajina.

Stano je ponovio poziv i Beogradu i Prištini za potpunu i bezuslovnu primenu svih sporazuma iz dijaloga, uključujući sporazume o zvaničnim posetama i slobodi kretanja.

"Sve sporove treba rešavati dijalogom. EU je i dalje spremna da omogući razgovore za pronalaženje rešenja", poručio je Stano, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Medij podseća i da su zahtevi Kurtijevih zvaničnika da posete ove delove Srbije i ranije odbijani.

Svečlja je tako, možda, do Preševa, Bujanovca i Medveđe pre mogao da stigne da se nije pozivao na svoj status u Kurtijevoj vladi, budući da je malo verovatno da bi mu neko kao građaninu južne Srbije što on i jeste, zabranio da poseti sugrađane koji žive nešto severnije.

S obzirom na to da je ovo malo međuopštinsko lokalno putovanje on zamislio kao "državnu" posetu – jasno je da ne postoji protokol po kome bi mu to moglo biti odboreno, jer "država" koju on predstavlja za Srbiju, pa i veliki deo međunarodne zajednice zvanično i ne postoji.

"Preševska dolina" inače je separatistički politički termin koji koriste Albanci za dve opštine na jugu Srbije - Bujanovac i Preševo, kojima se nekada dodaje i Medveđa, a većina albanskih političara ne krije da je njihov cilj da protivustavno otcepe te opštine i pripoje ih samoproglašenom Kosovu.

image