Srbija i Balkan

Izbori u decembru i danas: Šta kažu brojevi? (GRAFIKA)

RT Balkan analizira kako su građani glasali u tri najveća grada u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu i Nišu na izborima u decembru 2023. i u junu 2024.
Izbori u decembru i danas: Šta kažu brojevi? (GRAFIKA)www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Više od 250.000 birača u Beogradu odlučilo je da ne izađe na nove izbore, dok su svoje biračko pravo iskoristili svega nekoliko meseci ranije u decembru 2023.

Manja izlaznost na tek održanim izborima zabeležena je i u Novom Sadu – više od 34.000, a u Nišu više od 21.000.

Stranke su se na ovim izborima odlučile za drugačije predizborne koalicije, što je uticalo da raspored osvojenih glasova bude drugačiji u odnosu na onaj zabeležen u decembru. Evo kako to izgleda u grafičkom prikazu.

Beograd

Za razliku od prošlih izbora, Srpska napredna stranka odlučila se za izlazak na izbore u širokoj koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, Srpskom radikalnom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara, ali i Zavetnicima koji su na prošlim izborima učestvovali u koaliciji sa Pokretom Dveri.

Sa druge strane, opozicija je na izborima u decembru bila jedinstvena, dok su se na glasačkim listićima sada našle samo pojedine stranke udružene pod nazivom "Biram Beograd". Novo lice ovog dela opozicije je Savo Manojlović sa svojim pokretom "Kreni-promeni" čiji je rezultat teško analizirati jer do sada nije učestvovao na izborima.

I lista doktora Branimira Nestorovića se promenila u odnosu na decembar, jer se u međuvremenu izdelila na onu pod nazivom "snaga" i drugu koja je ostavila u nazivu "glas".

Novi Sad

Ovog puta održani su lokalni izbori u Novom Sadu i Nišu, a ako ih uporedimo sa brojevima sa parlamentarnim izborima održanim u decembru, vidi se nekoliko izmena.

Posebno je važno napomenuti da je, za razliku od Beograda gde se deo opozicije odlučio da ne učestvuje na izborima, opozicija ujedinjeno učestvovala na izborima u Novom Sadu.

Niš

Iako je teško uporediti rezultate glasova na parlamentarnim izborima sa onim za lokalni parlament, nema sumnje da je u najvećem gradu na jugu Srbije na raspored glasova uticala je Grupa građana Dragana Milića, koji do sada nije učestvovao na izborima.

image