Srbija i Balkan

Košarac: Republika Srpska namerava da se približi BRIKS-u

Republika Srpska vodi i nastaviće samostalan kurs, zasnovan na Ustavu i Dejtonskim mirovnim sporazumima, jačajući ekonomske veze sa partnerima iz BRIKS-a, ukazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac
Košarac: Republika Srpska namerava da se približi BRIKS-u© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Republika Srpska nastoji da razvija i jača bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom i neće dozvoliti da se BiH pridruži antiruskim sankcijama, rekao je za "Rusku gazetu" ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac.

Pored toga, kako je istakao, Banjaluka je zainteresovana za proširenje interakcije sa BRIKS-om, a želela bi i da obezbedi dodatne rute za isporuku gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku.

"Razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske olakšavaju dobri odnosi ruskog lidera Vladimira Putina i našeg predsednika Milorada Dodika", naveo je Košarac.

Ističe da Rusija građanima i preduzećima u BiH obezbeđuje gas po povoljnoj ceni.

"Pritom se u prozapadnom Sarajevu malo ko seća da je 2023. godine Ruska Federacija postala najveći strani investitor u ekonomiju BiH", naveo je Košarac.

Košarac je ukazao na značaj izgradnje, uz učešće ruskih kompanija, gasovoda "Nova istočna konekcija BiH – Srbija", čije bi puštanje u rad moglo dati dodatni zamah privredi Republike Srpske i Federacije BiH.

"Nažalost, projekat je blokirao bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović", naglasio je on.

Ministar je naglasio da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji zahvaljujući Republici Srpskoj.

"Ovo se dogodilo zahvaljujući principijelnom stavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Da su političari iz muslimansko-hrvatske federacije imali priliku da zaobiđu Republiku Srpsku po ovom pitanju, oni bi to učinili. Političko Sarajevo u potpunosti sledi trag spoljne politike EU i Sjedinjenih Američkih Država", podsetio je Košarac.

Košarac je rekao da je inicirao razmatranje u Savetu ministara BiH pitanje ulaska BiH u BRIKS, koje su potom blokirali predstavnici političkog Sarajeva.

"Tako je bošnjačka elita još jednom pokazala svoju potpunu lojalnost Zapadu", rekao je on.

"Orijentacija samo ka Evropskoj uniji, po mom mišljenju, predstavlja ulazak u jednosmernu ulicu gde se disciplinuju institucije da slede isključivo okvire briselske politike, Republika Srpska ne može prihvatiti takvu praksu, ali nećemo nikada prihvatiti tuđi diktat i instrukcije EU. Ali će oni kasnije shvatiti da je to bilo uzaludno, o čemu sam razgovarao i sa predstavnicima Saudijske Arabije i drugih arapskih država. Video sam njihov interes za približavanje BRIKS-u. Postoji želja Turske da se približi ovoj organizaciji kao alternativi EU. Bošnjaci su, nažalost, pod potpunom kontrolom Zapada, nisu spremni da brane svoje interese i odupiru se američkoj i EU diktaturi. Smatramo ovo greškom", naveo je Košarac.

Istakao je da Republika Srpska vodi i nastaviće samostalan kurs, zasnovan na Ustavu i Dejtonskim mirovnim sporazumima, jačajući ekonomske veze sa partnerima iz BRIKS-a.

image