Srbija i Balkan

Košarac o licemerju američke ambasade: Naše ustavno pravo je da organizujemo izbore

Amerika koja se kune u svoj Ustav i slobodu, daje sebi za pravo da krši ustav druge, suverene države i da se bavi pitanjem za koje bi se u Americi izašlo na ulice
Košarac o licemerju američke ambasade: Naše ustavno pravo je da organizujemo izbore© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac istakao je da su prevršile svaku meru izuzetno bezobrazne i drske pretnje Ambasade SAD upućene legitimno i legalno izabranom predsedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Košarac je naglasio da su njihove pridike o navodnom antidemokratskom, protivustavnom i antidejtonskom delovanju vrhunac licemerja i primene dvostrukih aršina.

"Ko priča o secesionizmu?! Da li je secesionizam pozivanje na poštovanje Ustava i Dejtona, te na unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca? Gospodo, to je suverena i odgovorna politika, a ne secesionizam. Zaista ne znam sa kojim pravom Ambasada SAD može da govori o izbornom procesu u BiH. Ko im je dao mandat da se upliću u unutrašnja pitanja u BiH", upitao je Košarac.

On je ukazao da Ambasada SAD na čelu sa Marfijem na najdirektniji mogući način krši načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost.

Košarac je saopštio da su pretnja po suverenitet i stabilnost BiH upravo zapadni centri moći, koji nasilno pokušavaju da prekrajaju Dejtonski sporazum i da zagospodare životom na ovim prostorima.

"Oni će učiniti sve da uruše svaku mogućnost dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Njima nije u interesu da legitimno izabrani predstavnici naroda odlučuju o sudbini ove zemlje. To su, uostalom, dokazali i podrškom lažnom visokom predstavniku u nametanju izmena Izbornog zakona", konstatovao je Košarac.

On je poručio da Srpska nikada neće dozvoliti da izbornu volju njenih građana modeliraju nelegitimni stranci i karikature sa Zapada.

"Naše ustavno pravo je da organizujemo izbore na teritoriji Republike Srpske", rekao je Košarac.

Istini za volju, Amerika koja se kune u svoj Ustav i slobodu, daje sebi za pravo da krši ustav druge, suverene države i da se bavi pitanjem za koje bi se u Americi izašlo na ulice, da bilo koja država pokušava da im se umeša u izborne zakone i slobode zagarantovane Ustavom.

Američki izborni zakoni, npr. potiču iz člana 1. Ustava. Ovo je dalo državama odgovornost da nadgledaju savezne izbore. Od tada su usvojeni mnogi ustavni amandmani i savezni zakoni koji štite pravo glasa, a zaštitom prava glasa u Americi se bave čak četiri amandmana, i to: 15, 19, 24. i 26. amandman.

Postavlja se pitanje, kako jedna demokratska država poput Amerike dozvoljava sebi da se preko svog ambasadora otvoreno meša u izborni proces, podržava nasilno nametanje Izbornog zakona od strane neizabranog stranca Kristijana Šmita i krši Ustavom zagarantovana prava naroda u državi na drugom kraju sveta.

image