Srbija i Balkan

Krapović: Vojska Crne Gore neće učestvovati u sukobu u Ukrajini

Crna Gora je za 2024. predvidela odbrambeni budžet u iznosu od 2,01 odsto BDP-a, od čega će gotovo trećina biti uložena u modernizaciju vojske, kaže ministar odbrane ove zemlje
Krapović: Vojska Crne Gore neće učestvovati u sukobu u UkrajiniGetty © Milos Bicanski / Contributor

Dok budem obavljao dužnost ministra odbrane, Vojska Crne Gore neće učestvovati u ratu u Ukrajini, kaže u intervjuu za "Politiku" ministar odbrane Dragan Krapović.

"Od agresije na Ukrajinu, NATO je intenzivirao aktivnosti jačanja prisustva savezničkih snaga na istočnom krilu alijanse kako bi osnažio svoj koncept odvraćanja i odbrane i sprečio potencijalno prelivanje sukoba na savezničku teritoriju. Reč je o jačanju spremnosti za odbranu sopstvene teritorije", kaže Krapović.

On podseća da je sa najviših adresa u alijansi, uključujući i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, više puta naglašeno da NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Krapović navodi i da je prilikom obeležavanja 100 dana Vlade Crne Gore predstavio viziju "jaka vojska, jaka Crna Gora" u kojoj je iskazao jasnu nameru, kako ističe, da slede velike reforme, modernizacija i unapređenje svih kapaciteta odbrambenog sektora.

"Kao kredibilna članica NATO-a deo smo sistema kolektivne bezbednosti, što podrazumeva da o našoj bezbednosti brine još 31 zemlja, među kojima su neke od najjačih oružanih snaga sveta. Kao pouzdana saveznica svesni činjenice da bezbednost nije luksuz već potreba, Crna Gora je za 2024. predvidela odbrambeni budžet u iznosu od 2,01 odsto BDP-a, od čega će gotovo trećina biti uložena u modernizaciju vojske", ističe Krapović.

Govoreći o angažovanju crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i na istoku Evrope, ministar odbrane kaže da Crna Gora kontinuirano doprinosi savezu u okviru aktivnosti NATO-a u Bugarskoj i Letoniji.

Dodao je i da se na istočnim granicama Alijanse angažuje do 60 pripadnika vojske CG. 

"Pripadnici naše vojske učestvuju i u misiji Kfora na Kosovu, NMI misiji u Iraku, UN misiji MINRUSO u Zapadnoj Sahari i EU misiji ATALANTA u vodama Adenskog zaliva", dodaje Krapović. 

Ponovio je i svoj stav da uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u ovoj zemlji, trenutno nije opcija.

Saradnju Crne Gore i Srbije na odbrambenom polju ocenio je kao veoma dobru.

"Jedan od dobrih primera je naša kontinuirana saradnja sa Centrom za atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO centar u Kruševcu), gde pripadnici Vojske Crne Gore idu na obuku. Razvijamo i tek ćemo razvijati saradnju u oblasti vojnog školstva, odnosno vojnog zdravstva, kao veoma važnog segmenta nacionalnih odbrambenih kapaciteta", kaže Krapović.

image