Srbija i Balkan

Kako je Stanko Subotić završio u vesti o korumpiranim Moldavcima?

Portal "Euraktiv" ilustrovao je tekst fotografijom poternice za srpskim biznismenom, koje u bazi podataka Interopola - nema
Kako je Stanko Subotić završio u vesti o korumpiranim Moldavcima?© Photo: A. K, ATA

Četiri Moldavca umešana u sabotažu Interpolovih crvenih poternica uhapšena su u okviru velike međunarodne akcije američkih i francuskih oficira, ali je sajt Euraktiv (nezavisna panevropska medijska mreža specijalizovana za pitanja EU), u čitavo ovo zamešateljstvo, umešao i jednog srpskog državljanina.

Vest o hapšenju korumpiranih Moldavaca koji su beguncima od pravde omogućavali da dobiju azil ili status izbeglice i tako izbegnu hvatanje, "Euraktiv" je, naime, ilustrovao fotografijom crvene poternice raspisanom na ime kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta.

Za njim, međutim, Interpol ne traga, a poternice za njim nema u bazi ove međunarodne organizacije.

Crvena poternica inače je jedno od najvažnijih alata Interpola, a raspisuje se protiv osoba koje organi reda širom sveta smatraju beguncima, a koje se traže ili zbog krivičnog gonjenja ili za izdržavanje kazne. 

Objavljuju se na zahtev zemlje članice u slučajevima gde može biti potrebna pomoć javnosti da se pojedinac locira, ili u slučajevima kada pojedinac predstavlja pretnju po javnu bezbednost.

Kako to da se Subotićeva fotografija našla na "Euraktivu" kao ilustracija vesti o Moldavcima, potpuno je nejasno, pogotovo uzimajući u obzir da poternica za srpskim biznismenom nije aktivna duže od jedne decenije.

Za njim se, naime, tragalo od 2006. godine zbog optužbi da je umešan u aferu "duvanska mafija", odnosno tokom istrage o švercu cigareta u Srbiji. Sedam godina kasnije, poternica srpskog Interpola za Subotićem, njegova fotografija i lični podaci uklonjeni su sa stranice Interpola, i to po nalogu Specijalnog suda u Beogradu, nakon što je Subotić položio jemstvo.

Apelacioni sud je 2015. godine oslobodio Subotića optužbi za šverc cigareta, a dela iz 1995. godine, za koja je terećen proglašena su zastarelim, dok za ona iz 1996. godine nije bilo dovoljno dokaza.

image